ПП сигнализира Кьовеши за злоупотреби на ГЕРБ с евросредства

Асен Василев

"Продължаваме промяната" е изпратила сигнал до европейската прокуратура за злоупотреби с евросредства по време на управлението на ГЕРБ. "В този сигнал става дума за милиони евросредства и техният одит как са се разпределяли еврофондовете през годините на ГЕРБ и как одитът е бил извършван. Главното действащо лице се нарича Добринка Михайлова", заяви пред журналисти съпредседателят на партията Кирил Петков.

,,Спомняте си, че арестувахме Борисов за 24 часа по сигнал за 60 млн. корупция. Но тогава проблемът зависеше само от българската прокуратура. Знаете, че Гешев опъва чадър над ГЕРБ и Борисов и затова Борисов беше освободен след 24 часа'', допълни той.

Този сигнал е свързан само с евросредства, което означава, че работеща антикорупционна комисия, заедно с европрокурори, могат да доведат до реални присъди и повдигнати обвинения. Защото злоупотребите са свързани с евросредства, които са се раздавали през годините на ГЕРБ по начин, по който и самата Европейска комисия оценява, че има огромен риск за злоупотреби, допълни Петков.

,,Още по време на служебното правителство до нас стигна сигнал, че над 500 договора за юридически услуги от МРРБ през годините са били неправомерно възложени, тъй като министерството няма право да ползва външни юридически кантори. Но те не само че са били възлагани, дори са били сертифицирани от дирекция в Министерството на финансите, но не са били одитирани – над 500 договора през годините. Говорим за над 5 млн. евро. Само над 50 договора има кантората на г-н Менков'', коментира от своя страна и бившият финансов министър Асен Василев.

Отстранихме ръководството за одит на европейските средства, както и въпросната Добринка Михайлова, която би трябвало да одитира точно средствата, които идват по програмата за регионално развитие. Две седмици по-късно, когато дойде служебният кабинет, същото това ръководство и Добринка Михайлова са върнати на работа в одита на европейските средства, каза още Василев.

 ,,Трима човека във въпросната агенция са използвали random.org, за да генерират кои проекти да бъдат одитирани, вместо софтуер, който са закупили за 770 хил. лева'', разкри той.

Бившият вицепремиер сподели още, че въпросните документи са били изтрити от компютрите, за да заличат всякакви следи.

В сигнала има копие от дисковете преди изтриването и след изтриването и точно кои файлове са били заличени. Те са предоставени на европейската прокуратура. Одитът на европейските средства в България досега е бил абсолютно тенденциозно правен, проектите са били предварително подбирани. Доколкото имаме информация, всичко това е ставало с протекцията на Брюксел, уточни Василев, като това се е случвало от 2011 до 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст