ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Следващия министър на културата лично ще го изпитам какво знае

Министерство на културата Велислав Минеков

Не удрям по бившия кабинет на Кирил Петков, но следващият министър на културата този път ще го изпитвам, влизам в качеството си на професор. Искам да е запознат с бюджета на министерството, да познава петте основни стълба, на които се крепи то. Искам да бъде смел и решителен. Това заяви пред БТВ служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. 

Относно Закона за културното наследство проф. Минеков отбеляза, че от 2009 г. "воюва" с него, тъй като в сегашния си вариант има много пробойни.

"Всички направени предложения в Закона за културно наследство ги държа под ключ в железен сейф и ще настоявам да бъдат разгледани от следващите управляващи", закани се той.

Що се отнася до бюджета за култура служебният министър припомни, че първоначално за културата са били заделени 184 млн. лева, но впоследствие парите станали 98 млн.

"Всички ми обещаха и вкупом ме излъгаха. В Закона за бюджета за културата бяха поднесени едни нещастни 98 млн. лева", посочи проф. Минеков.

Капиталовите разходи пък, които трябвало да са 90 млн. лева, са били преправени на 55 млн.

По време на интервюто стана ясно, че към МВР вече ще дейстна ново специализирано звено за опазване на културното наследство, каквото има в Испания, Италия, Гърция и Турция.

"Това не са пазачи или охранители, а специалисти, които следят беззаконията и дори конкретно тези криминално-банални подпалвания на покриви", подчерта служебният министър на културата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст