ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Светът се сбогува с Елизабет Втора

елизабет втора поклонение

Великобритания ще се сбогува с кралица Елизабет II днес с величествено погребение, изпълнено с традиции изпращане, отразяващо широката популярност, която тя успя да запази през забележителното си седемдесетилетно управление.

Хиляди се стичат към Уестминстърското абатство и улиците по протежение на 40-километровия маршрут на процесията от централен Лондон до Уиндзор с надеждата да зърнат драпирания със знаме ковчег на суверена, докато пътува с катафалка до нейния последен дом в параклиса Сейнт Джордж на територията на замъка Уиндзор.

Въпреки че смъртта на кралица Елизабет, най-дълго управлявалия британски монарх, беше очаквана и внимателно планирана в продължение на години, а организирането на погребението под кодовото име „Операция Лондон Бридж“ дълго време беше обект на спекулации, мащабът на този момент на траур и публичните прояви на емоции все още изненадват мнозина. Дори за онези, които не са почитатели на кралското семейство, нейната смърт бележи края на една епоха, промяна в националния пейзаж.

На 96 кралицата се превърна в почти митичен символ на стабилност сред постоянни промени. Нейното 70-годишно управление беше свързано с война и пандемия, прекъсвано от несигурност относно ролята на Великобритания на световната сцена. Тя дойде на власт, когато слънцето започна да залязва над Британската империя, а смъртта й поднови разговора за тъмното колониално минало на страната. Това се случва във време на големи политически и икономически катаклизми не само в Обединеното кралство, но и по целия свят.

Президенти, министър-председатели, принцове, император и императрица и други обществени личности ще седнат един до друг на пейки в Уестминстърското абатство, за да отдадат последна почит на кралицата – свидетелство за нейната широка популярност и ловка дипломация. Погребението, едновременно държавно и религиозно, ще почете кралицата с онзи блясък, който тя използва, за да популяризира кралското семейство и да „брандира Великобритания“ през целия си живот.

Погребението се провежда на същото място в абатството, където преди 69 години кралицата беше коронована и където преди 75 години тя се омъжи за съпруга си, принц Филип, херцога на Единбург, който почина миналата година. Суверен, който съзнаваше силата на зрелището, нейната коронация беше по нейно искане излъчена за първи път по телевизията, с което показа блясъка на монархията на милиони по света. Днес всички погледи отново са вперени в нея.

Държавен глава на 15 страни от Британската общност, включително Обединеното кралство, и върховен управител на англиканската църква, нейната привлекателност като фигура се крие в нейното изключително чувство за дълг, усърдна работна етика и способност да изглежда неутрална, но същевременно представителна. Възхищението към кралицата смекчи търсенето на сметка за бруталното наследство на короната в бившите колонии – включително историческите й връзки с търговията с роби – но това вече изглежда се променя, тъй като някои страни от Британската общност се стремят да се отделят. Миналата седмица Антигуа и Барбуда обяви планове за провеждане на референдум за това дали да стане република, а миналия ноември Барбадос стана първата част от империята от почти 30 години, която се отказа от британския монарх като държавен глава.

Много от поданиците на кралицата се чувстваха така, сякаш я познават – жената, чийто образ е върху монети и пощенски марки и която според проучванията се появява най-често в сънищата на хората.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст