ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговският дефицит на страната ни се увеличава през юли

Пари

За юли салдото по текущата сметка на страната е положително и възлиза на 95.8 млн. евро. Година по-рано обаче то е било тройно по-високо – 271.3 млн. евро. Според данните от Българската народна банка (БНБ) за януари-юли текущата сметка е положителна и е 803.7 млн. евро (1 на сто от БВП). За седемте месеца на миналата година салдото също е било положително, но като стойност е почти четири пъти по-ниско – само 278,7 млн. евро (0.4 на сто от БВП).

Търговският баланс на страната за седмия месец е отрицателен в размер на 652.5 млн. евро. Дефицитът се е увеличили, тъй като година по-рано е бил на червено само със 145 млн. евро. И през периода януари-юли търговският баланс остава отрицателен – от близо 2.2 млрд. евро  или 2.8 на сто от БВП. И по този показател има влошаване. За седемте месеца на 2021-а при дефицитът е бил 1.14 млрд. евро (1.7 на сто от БВП).

При износа на стоки за юли нещата стоят добре. Експортът е за над 4.1 млрд. евро, като нараства с почти 1.2 млрд. евро в сравнение с този за юли 2021 година. За януари-юли износът ни е за над 27 млрд. евро (34.2 на сто от БВП), като нараства с над 7.8 млрд. евро спрямо този за същия период година по-рано. Новината е добра, но, от друга страна, това е резултат и от факта, че изнасяме доста суровини, чиито цени са доста високи тази година.

При вносът на стоки за юли също има увеличение. Той е за близо 4.8 млрд. евро, като нараства с 1.7 млрд. евро на годишна база. За януари-юли импортът е над 29.2 млрд. евро (37 на сто от БВП). Той се увеличава с почти 8.9 млрд. лева спрямо същия период на миналата година.

Числата сочат, че салдото по услугите е положително за страната ни и е в размер на 596.7 млн. евро. При това то се увеличава, след като е било 571.5 млн. евро за юли 2021 -а. Между януари и юли салдото също е положително – над 2.75 млрд. евро (3.5 на сто от БВП) и се увеличава. За седемте месеца година по-рано то е било почти 2.2 млрд. евро (3,2 на сто от БВП).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст