ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Булгаргаз” обявява търгове за доставка на втечнен газ

булгаргаз

"Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ. Една трета от необходимите количества ще бъдат осигурени по този начин. Това обяви изпълнителният директор на доставчика Деница Златева на съвместна пресконференция със служебния енергиен министър Росен Христов. Търговете за доставка на гориво са за ноември, декември, за цялата 2023 г. и дългосрочен търг от 2024 г. до 2034 г. "Служебното правителство е фокусирано върху това да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, в идеалния вариант до края на 2023", каза Христов.

"За разлика от предишни процедури, в които нямаше ясно разписани условия и етапи, липсваха критерии за оценка, търговете ще преминат през няколко етапа. Предварителен подбор на кандидатите – да е ясна собствеността на компанията, да нямат търговски ограничения, да имат надеждност и опит с доставките на втечнен газ. Вторият етап е подаване на оферти, третият – класиране и оценка на офертите по ясни критерии. Целта е да има проследимост, публичност и прозрачност", каза Деница Златева. Търгът за дългосрочната доставка на втечнен газ ще отнеме шест месеца и победителят в него ще бъде определен по време на следващото редовно правителство. Търгът се обявява сега, за да има достатъчно време да се изпълнят всички етапи, уточни тя.

"Дългосрочният търг е стратегически за постигането на реалната диверсификация и за гарантирането на доставките за период от десет години. За него има предварително запазен десетгодишен капацитет в Александруполис", поясни шефът на "Булгаргаз". Преди ден газовият доставчик разшири резервирания капацитет за доставка на втечнен газ от терминала в Александруполис. Той се очаква да заработи през 2024 г. Дотогава страната ни ще преговаря за допълнителни слотове на различни терминали за доставка на втечнен газ.

"Това, което днес обявяваме, е голяма стъпка по процеса на диверсификация, за разлика от преговорите месец по месец, които бяха по време на предишното правителство. Резултатите за октомври са налице, има промяна в цените, продължаваме по същия път", подчерта енергийният министър. Предстоят и преговори за доставка на тръбен газ. Разговорите с "Газпром" продължават – за момента без развитие. Водят се преговори и за увеличение на азерските доставки.

"Истинската диверсификация означава да осигуряваме количества поне на 130% – 150% от необходимото, за да може, при невъзможност на доставчик да си изпълни ангажиментите, да преминем към друг. Реално, ако всички преговори преминат успешно, ще осигурим повече газ, отколкото ни е необходим и "Булгаргаз" ще може да се превърне в европейски доставчик. Това е и част от нашата стратегия – "Булгаргаз" да е търговска компания, която да заработи на печалба, а не само да покрива нуждите на страната", категоричен е Христов.

"Булгаргаз" разполага вече с капацитет 10 600 000 MWh на строящия се терминал в Александруполис за период от 10 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст