ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България не е троянски кон на Русия в НАТО и ЕС

Драгомир Заков

Структурите, създадени през последните години, ерозираха още при агресията на Русия в Грузия през 2008 година и анексирането на Крим през 2014 година. Това заяви пред БНР Драгомир Заков, който е бивш министър на отбраната.

„Всичко това е резултат от натрупани проблеми. Важно е да обърнем поглед напред и да видим как съществуващите механизми за сигурност в международните отношения могат да окажат влияние за преодоляване на тази военна криза, която има в момента в сърцето на Европа. Санкциите трябва да продължат. Те са болезнени и за българите, и за европейците. Това е първият начин, по който може да се отговори на подобна агресия. Вторият е да се прегледа много внимателно цялата архитектура за сигурност в Европа. Отговорът на международната общност трябва да остане единен“, обясни той.

Украйна получава достатъчно помощ, отчете бившият министър на отбраната. „Когато качеството във въоръжението надвишава количеството, ходът на войната се обръща. Това се случи и в Украйна. Има обрат, но войната няма да приключи толкова бързо. В момента навлизаме в рисков период. Дипломатическите усилия са ключови. Винаги, когато има обръщане на войната, периодът е рисков. Русия има много ресурси, с които може да отвърне. Това би бил много неприятен сценарий“, коментира той.

България не е троянски кон никъде и на никого, заяви Заков. „Това е ясно за всички наши съюзници в НАТО и ЕС. Не бива да имаме ниско самочувствие като държава. Всеки прави това, което може в такива организации. Затова говорим за съюзници и партньори", каза още бившият военен министър.

България не е най-зависимата от Русия държава, отчете той. „Диверсификацията ни в енергетиката определено не е тази, която трябва да бъде. Имаме и затруднение при ремонта на техника. Съществува необходимост от взаимодействие с руската страна по тези теми, но в момента то е затруднено. В годините сме преодолели не малко зависимости, очевидно има нужда да се преодолеят още. Няма как да има пълна зависимост, защото България е член на НАТО и ЕС“, поясни Драгомир Заков.

Има ясна визия какво трябва да се направи в българската армия, обясни бившият военен министър.

Проектът за F16 се движи в нормите, поясни той. „Трябва да свалим медийното внимание от подобни проекти. Нека да оставим експертите да си свършат работата“, допълни Заков.

Пред министерството на отбраната има много работа за вършене, смята той. "Важно е да има редовно правителство. Проектът за модернизация трябва да е приоритет номер едно, но и хората, работещи в областта на отбраната са важни, защото без тях нито един проект няма смисъл", завърши Драгомир Заков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст