ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Френската писателка Ани Ерно печели Нобелова награда за литература

Френската писателка Ани Ерно печели Нобелова награда за литература

Нобеловата награда за литература за 2022 г. беше присъдена на френската писателка Ани Ерно. Това съобщи Нобеловият комитет на Шведската академия.

Писателката стана лауреат за "смелостта и хирургическата прецизност, с които разобличава произхода, отчуждението и колективната рамка на личната памет", се казва в мотивите на решението.

Както обяснява комисията, в работата си „Ани Ерно изследва живот, белязан от пол, език и класа, с постоянство и от различни ъгли“. Пътят й към писането е дълъг и труден, твърдят специалисти.

„Това не може да бъде изненада, тя е добре позната в целия литературен свят и нейната литература е преведена на много езици“, коментира избора си на пресконференция Андерс Олсон, председател на Нобеловия комитет.
Самата писателка в телефонно интервю за телевизионния канал Es-ve-te, попитана дали ще дойде в Стокхолм, за да получи награда, възкликна: "Да, разбира се!" "Бях много изненадана. Това е голяма чест и голяма отговорност", добави тя.

Ани Ерно 

(Annie Ernaux) е родена на 1 септември 1940 г. в Лилбон, Нормандия с моминското име Ани Дюшен (Annie Duchesne). Тя прекарва детството и младостта си в Ивто в Нормандия. Произходът ѝ е скромен, родителите ѝ са работници, а след това дребни търговци, които притежават магазинче за хранителни стоки с кафене. Ани Ерно следва в университета в Руан, а след това в университета в Бордо. Тя последователно става сертифициран учител, а след това завършва висше образование по съвременна литература през 1971 година. Ани Ерно работи известно време върху проект за дипломна работа върху Пиер Мариво, който остава недовършен. Френският драматург и писател Пиер Карле де Шамблен де Мариво е считан за един от най-важните френски драматурзи на XVIII век.  

В началото на 70-те години на миналия век Ани Ерно преподава в лицея Бонвил, в колежа Евир в Анеси ле Вьо, след това в Понтоаз, преди да започне работа в Националния център за дистанционно обучение (Centre national d'enseignement à distance). 

Тя е омъжена за Филип Ерно, с когото има двама сина – Ерик и Давид. Филип я напуска в началото на 80-те години след 17 години съвместен живот.

Ани Ерно е печелила различни литературни награди, като "Ренодо" (1984 г.), Маргьорит Дюрас" (2008 г.), "Франсоа Мориак" (2008 г.), италианската "Стрега" (2016 г.), "Маргьорит Юрсенар" (2017 г.) и други. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст