ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лидерът на шведски десноцентристи бе поканен да състави кабинет

Улф Кристершон

Лидерът на третата по големина политическа партия в Швеция – десноцентристката Умерена коалиционна партия – бе официално поканен да направи опит за съставянето на правителство, което да включва и популистката партия Шведски демократи – в рамките на управляващата коалиция или извън нея, за да бъде осигурено мнозинство, предаде Асошиейтед прес.

На изборите в Швеция на 11 септември четирите дясноцентристки партии спечелиха 176 места, а лявоцентристката коалиция, включваща досегашната управляваща Шведската социалдемократическа работническа партия, получи 173 места. След тези резултати Андреас Норлен, председателят на 349-местния шведски парламент (Риксдаг), поиска от лидера на Умерената коалиционна партия Улф Кристершон да направи опит за сформирането на нова управляваща коалиция.

Норлен, който проведе разговори с всички партийни лидери за това кой би могъл да се опита да сформира управляващо мнозинство, заяви, че не е посочил дата, до която Кристершон трябва направи това, защото задачата може да отнеме време.

След срещата с председателя на парламента Кристершон заяви: "Искам да съставя правителство, което обединява, а не разделя. Би било добре Швеция да има правителство с мнозинство. Това е моето мнение".

Въпросът сега е коя коалиция ще може да постигне мнозинство. Една от десноцентристките партии вече заяви, че не желае да участва в коалиция с Шведски демократи – партия, основана през 80-те години от крайнодесни екстремисти, която сега е втората по големите в шведския парламент. Възможни са различни десноцентристки състави, но изглежда ясно, че Шведските демократи ще имат значително влияние в каквото и да е било десноцентристко правителство.

През последните години популистката партия се опитва да се доближи до мейнстрийма, залагайки тази година на програма за борба с престъпността и строгото ограничаване на имиграцията. През последните години в Швеция се наблюдава нарастване на насилието от страна на престъпни групировки, като през тази година има регистрирани 273 престрелки, 47 от които с фатален край, по данни на полицейската статистика. При престрелките са били ранени 74 души, част от които невинни минувачи.

Миналата седмицата шведската министър-председателка и лидерка на Шведската социалдемократическа работническа партия Магдалена Андершон призна, че е загубила изборите. Тя ще продължи да изпълнява функциите си на служебен министър до сформирането на ново правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст