ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Сантандер” разследва стриптийз развлечение на банкери

банки

Испанската банкова група "Сантандер" е наела правна кантора да разследва поведението на група банкери, посетили стриптийз клуб след фирмено събитие, както и обвиненията, че по-млади служители са били притискани да присъстват на нощното развлечение.

Инцидентът е станал през февруари след като банков екип, отговарящ за глобалните капиталови пазари, пристигнал на съвещание в централата на испанците във Великобритания, твърдят запознати със събитията лица. През въпросната вечер седем банкери от мъжки пол, включително трима старши мениджъри и четирима от младшия персонал, отишли в клуб "Нагс хед джентълмънт клаб" в Олдгейт, описван като "един от най-старите лондонски заведения за танци в скут". Вътрешнофирмен доносник обаче сигнализирал на банковия комитет за съблюдаване на етичните норми притесненията си от пътуването и подозрения, че младшите банкери са били накарани насила да посетят клуба. Информирана е била и Агенцията за финансов контрол на Великобритания, твърдят добре информираните източници. 

"Това е симптоматично за сектор в преход от стари към нови стандарти", споделя лице, работещо плътно с разследваните банкери. То допълва, че "компанията не знае как да процедира със случая, защото тези практики са били нормални преди десетилетие, но точно сега са осъдителни". Член на банковия персонал пък коментира, че "това е публична тайна" и че "всички знаят за случая, но нищо не се казва официално". 

В отговор "Сантандер" е наел американската правна кантора "Гибсън Дън" да проведе вътрешно разследване през лятото, за да установи фактите от инцидента. Експертите са интервюирали 15 души, замесени в нощното празненство, включително седемте индивида, посетили клуба. Заключението е, че не е упражнен категоричен натиск върху членовете на младшия екип, твърдят запознатите със скандала субекти. "Гибсън Дън" не се е отзовал на поканите за официален коментар по темата.

Никой от участниците в инцидента не е бил уволнен, въпреки че един от мениджърите, който е организирал нощното похождение, е бил наказан дисциплинарно.

В официално изявление "Сантандер" посочва, че "приема изключително сериозно всички съмнения за поведението на служителите и следва стриктен процес за установяване на фактите и за предприемане на подходящи действия, ако се наложи". Банката допълва, че "подробностите от подобни разследвания и ответни мерки са конфиденциални и, следователно, не могат да се коментират по-детайлно". Английският финансов надзорник е отказал да коментира разкритията на информатора и дали е разследвал казуса.

Начинът, по който компанията е процедирала със случая, е провокирала опасения в средите на младшите сътрудници относно начина, по който той ще засегне кариерата им. В началото на годината четирима служители от нюйоркския офис на германската "Дойче банк" бяха уволнени след посещение на клуб за стриптийз и опит да платят с фирмени средства в нарушение на банковия кодекс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст