ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турски частни банки загърбват системата “Мир”

банки

Най-големият по размер на активите турски частен кредитор и локалното поделение на "Емирейтс Ен Би Ди банк" вече не използват разплащателната система "Мир". Транзакциите с популярните сред руските туристи карти са били прекратени след предупреждение от Вашингтон.

Turkiye Is Bankasi, известна като "Исбанк", и "Денизбанк" на емирствата, са спрели преводите през "Мир", съобщават двете институции. "Исбанк" посочва, че прави оценка на последното изявление на американското министерство на финансите, а говорител на "Денизбанк" съобщи в късните часове на 19 септември, че "в момента кредиторът не може да предлага услугата".

Решението на двете частни банки се появява след като през миналата седмица Службата за контрол на чуждестранните активи на щатското министерство на финансите предупреди финансовите институции да не сключват нови споразумения и да не удължават срока на съществуващите с руския оператор на картите "Мир". Турция не е въвела санкциите, наложени на руските институции в отговор на войната в Украйна.

Три други турски банки обработват плащанията на "Мир". Турският президент Реджеп Ердоган обяви след поредната си среща с руския си колега Владимир Путин на 5 август, че системата улеснява туризма между двете държави. Двамата лидери обещаха по-тесни връзки и се съгласиха да заплащат енергията в местните си валути на среща в Сочи.

Сближаването разтревожи някои западни партньори на Турция, че Анкара става прекалено "гъста" с Москва и дава пример и на турския бизнес. Американското финансово ведомство предупреди турските компании, че бизнес отношенията им с определени руски юридически и физически лица може да доведе до санкции.

Самият Ердоган се опитва да постигне сложен баланс след февруарската инвазия на Кремъл в Украйна. Той лансира Турция като посредник, а по-късно помогна и за договарянето на сделка за възобновяване на износа на украинско зърно от пристанищата на Черно море. С едната си ръка Ердоган помага с оръжия на Киев, а с другата публично защитава Путин срещу наложените забрани и настоява държавите да не "подценяват" Русия. Междувременно, турските оръжейни доставки за Украйна, включително на дронове, дразнят Москва. Но Анкара остава ключов партньор на Путин след като международните санкции затвориха другите маршрути за търговия и инвестиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст