ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Уволненият шеф на КЗП: Бях уволнен без мотиви и заповеди

Иван Френкев

Вчера вечерта дойде решение на Министерски съвет, от което разбрах че съм уволнен. Бях уволнен без мотиви и без заповеди. Това заяви пред БТВ уволненият председател на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев.

Френкев призна, че е член на БСП, но категорично заяви, че докато е бил начело на КЗП не е упражнявал политическа дейност.

"КЗП е колективен орган. Занимавам се с административна работа, няма полза от политика. Ние работим в полза на хората. Само довчера сме получили над 11 хил. сигнала и това е нашата задача – да решаваме проблемите на хората", обясни той.

"Г-н министъра (икономическият министър Никола Стоянов, бел. ред.) работи със слухове. Ако беше поискал да му предоставя дипломата, щях да му я покажа. Целият състав на комисията отговаря на необходимите изисквания", подчерта Френкев.

По думите му служебното правителство за пореден път пристъпва границите на правомощията, които има по Конституция.

В КЗП не е имало масови уволнения, нито масови назначения, нито хора с криминално минало. Масовата чистка е в Министерството на икономиката, отбеляза уволненият председател на комисията.

По-рано днес се разбра, че целият състав на КЗП е уволнен.

Ръководството на Комисията за защита на потребителите е извършило редица нарушения и е отказвало комуникация със служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Това съобщи самият той в коментар на рокадата в комисията, анонсирана по-рано днес.

Според Стоянов Иван Френкев, председател на КЗП, е бил назначен без да отговаря на нужния образователен критерий, а при ръководството му са направени редица неправомерни назначения в комисията.

"Това е една масова чистка – заменяне на експерти с политически калинки", подчерта той.

По-рано днес от КЗП съобщиха за прекратяване на мандата на всички членове на комисията.

"Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите", се казва в изявление на Комисията за защита на потребителите.

Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции, заявяват още от КЗП.

С правителствено решение за председател на Комисията за защита на потребителите е определен Стоил Алипиев, а за членове на Комисията – Ангел Джалев и Константин Арабаджиев, съобщи пресслужбата на МС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст