ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Граничари изведоха лодка с 38 мигранти от Черно море

мигранти

Граничари изведоха лодка с 38 мигранти от водите на Черно море до пристанище Каварна тази сутрин. Операцията е била извършена в координация с "Фронтекс".

Групата се е представила за сирийци и афганистанци. Сред мигрантите е имало 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно е бебе, съобщиха от Гранична полиция.

Ивайло Николов –един от координаторите на многоцелевата морска операция "Черно море 2022“ – обясни, че тази сутрин в 6.25 часа бил засечен плавателен съд в района на Шабла. Той не е отговарял на изпращаните съобщения от контролната система и държал курс към Румъния. Веднага към него бил изпратен гранично-полицейски кораб и гранично полицейски наряд на граничното полицейско управление в Каварна.

В 10.00 часа гранично-полицейският кораб успял да прехвърли на борда на плавателния съд проверяваща група. Тъй като времето било лошо, мигрантите не са били прехвърлени своевременно на гранично-полицейския кораб. Затова проверяващата група останала на борда и и осигурила безопасното плаване на кораба до пристанище Каварна. В 15.10 часа лодката акостирала в Каварна, но преди това горивото й свършило и тя трябвало да бъде заредена от гранично-полицейския кораб.

На пристанище Каварна на мигрантите били направени медицински прегледи и към момента лицата са в добро здравословно състояние, като жените и децата са още в болницата в Каварна.

Докато е траяла операцията – през цялото време е била поддържана връзка с румънската брегова охрана, тъй като тя е партньор на България в рамките на многоцелевата морска операция „Черно море 2022“.

Смята се, че мигрантите са тръгнали от място, на изток от Босфора, а по-конкретно от турския град Шиле. Последният случай на заловени мигранти по море от българска страна е бил през 2014 г., а в Румъния – през 2017 година, обявиха от Гранична полиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст