ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Йотова: Бъдещето ни е в тези, за които водещ е българският интерес

Илияна Йотова

Бъдещето ни е в хората с достойнство, в просветените политици, за които най-важното е интересът на България. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в тържествено слово във Велико Търново по повод на Деня на независимостта на България. "На този ден преди 114 години български държавници, смели мъже, подписаха и обявиха българската независимост. Задаваме си въпроса достойни ли сме за тяхната памет днес и трябва да си отговорим честно на този въпрос", добави Йотова. Тя посочи, че мястото за обявяването на българската независимост е избрано неслучайно, защото Велико Търново е столицата на българската духовност и държавност, от която започва новото летоброене на третата българска държава, новата история – подчинена на националния идеал за свободна, независима и просперираща България.

Вицепремиерът призова да загърбим омразата и презрението. Най-важната задача е да няма страдащи хора, да няма безработни родители, да няма деца, които да не могат да отидат на училище, подчерта Йотова. И апелира да не позволяваме на личните пристрастия и конфликти да изсмукват цялата ни национална енергия, защото и днес имаме да решаваме важни дела за бъднините на собствената ни нация и държавата. "Голямата сила на нашите предци беше в това, че загърбиха политическите си пристрастия, когато имаше голямата цел. А целта е една – родината и България", категорична е тя.  

"Независимостта принадлежи само на силната държава, на държавата със силни институции, на хората, които управляват тези институции със силата на своя професионализъм, на своите знания, на своята решимост и смели решения, за да могат да приведат гражданите на страната през най-тежките кризи", отбеляза Йотова. И допълни: "Мечтаем за управници, които да имат самочувствието на български държавници."

С тържествена литургия и военен ритуал започна честването, посветено на 114 години от обявяването на Независимостта във Велико Търново. В двора на църквата „Св. 40 мъченици“ се състоя възстановка, представяща прочитането на манифеста от цар Фердинанд I и правителството на Александър Малинов, както е било на 22 септември 1908 г. На крепостта „Царевец“ началникът на Националния военен университет "Васил Левски" прие почетната рота, след което беше издигнат националният трибагреник. Участниците в тържеството поднесоха цветя на паметника Пирамидата на Независимостта – мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст