ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подписани са нови 144 договора за 14.5 млн. лв. за енергийна ефективност

пазари

Нови 144 договора за 14.5 млн. лв. за енергийна ефективност бяха подписани в Министерството на иновациите и растежа. Тези договори са втората част от безвъзмездната финансова помощ по процедура „Възстановяване на малки и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност“. Общата стойност по тази процедура от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020) е 136 млн. лв., обяви заместник-министър Надя Христова.

От 16 септември досега общо 920 български компании преминаха през процедура по договаряне.

Финансовата подкрепа е за подобряване на енергийната ефективност в микро-, малките и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост. То е за саниране, подмяна на термопомпи, климатични системи и други дейности. С получените средства може да се закупуват дълготрайни активи – машини, съоръжения, модерни системи за подобряване на енергийната ефективност, да се извършват съответните строително-монтажни работи.

След сключването на новите договори, още 144 фирми ще могат да пристъпят към изпълнението на проектите си, което е 12 месеца. Това е срокът, в който трябва да бъдат направени подобренията в енергийната им ефективност. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ на индивидуален проект е 25 000 лв., а максималният 150 000 лева.

Всички одобрени дружества са от икономически сектор „С“ – преработваща промишленост, които са разпределени в 141 подсектора. Основната част от тях се занимават с производство на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на връхни облекла, на хляб и хлебни продукти. Сред предприятията има печатници на регионални вестници, на брошури и други хартиени издания, заводи за производство на китари и други музикални инструменти, бижутерии, фирми за ремонт на машини и оборудване и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст