ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Председателят на КРИБ призова за иновации за по-качествена храна

Кирил Домусчиев

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев призова света към иновации с цел осигуряване на надеждни доставки на качествена и питателна храна.

В коментар по време на срещата "Глобална инициатива на президента Клинтън" 2022, Домусчиев призова света да посрещне общите предизвикателства, свързани с глобалната експанзия на пазара на храни в условията на непрекъснати дестабилизиращи глобални кризи.

Домусчиев, който е и главен изпълнителен директор и съосновател на „Хювефарма“, призова лидерите да работят за гарантиране на сигурни доставки на храни чрез иновации, сътрудничество и дългосрочно планиране. Той предупреди, че само така ще се посрещнат глобалните хранителни нужди, които се очаква да се удвоят до 2050 година.

„Трябва да гарантираме, че светът ще се препитава със здрави животни, осигуряващи безопасна храна“, каза Домусчиев. „Животинският протеин остава основен компонент в храненето на човека, особено след като все повече хора навлизат в средната класа и развитите икономики,“ обърна внимание предприемачът.

„Докато развиваме иновациите в храненето на селскостопанските животни, трябва да инвестираме и в хранителни алтернативи“, посочи още Домусчиев. Той акцентира върху възможностите за иновативни технологии за устойчиво производство на необходими хранителни вещества, като например производството на Омега-3 киселини чрез микроводорасли, както и други хранителни компоненти, които могат да се произвеждат чрез биотехнологии и ферментация.

Домусчиев подчерта взаимната връзка между устойчивите бизнес практики и устойчивото производство на храни, като даде пример с инвестициите на „Хювефарма“ във възобновяеми енергийни източници.

Компанията започнала с една слънчева електроцентрала от 25 мегавата през 2021 година, като планира да се разшири до 190 мегавата до 2023 година. Допълнително планирани инвестиции ще увеличат капацитета от фотоволтаици до 300 MW, което е в съответствие с амбицията на „Хювефарма“ да постигне целите на Парижкото споразумение за климата.

„Бизнесът, правителството, филантропията и неправителствените организации имат своята роля в подпомагането на бъдещите поколения да имат по-добър шанс за добър и здравословен живот. Ние вярваме, че безопасната и здравословна храна, както и чистата околна среда са основополагащи за постигането на тези цели“, подчерта Домусчиев.

Борислава Кирилова
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст