ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия ще подкрепи влизане в състава й на украински области

Вячеслав Володин

Русия ще подкрепи евентуално решение на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР), а също така на украинската Запорожка и Херсонска област за влизане в състава на федерацията. Това заяви днес председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, предаде ТАСС.

"Скъпи наши сънародници, правете своя избор свободно. Не се страхувайте от нищо. Ако вземете решение за влизане в състава на Руската федерация – ще ви подкрепим", написа Володин в Телеграм.

В коментар за критиките от ЕС срещу започващите днес референдуми по въпроса Володин каза: "Евросъюзът осем години не забелязваше геноцида над жителите на Донбас, не мислеше за сигурността им". Затова европейските представители "не могат да разберат страданията на хората и не са те, които могат да дават съвети какво да се прави".

Референдуми за влизане на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР), а също така на украинската Запорожка и Херсонска област в състава на Руската федерация започнаха в Сибир и ще продължат до 27 септември, съобщи ТАСС, като се позова на местните власти и избирателни комисии.

Руската ЦИК информира по-рано, че ще открие в страната избирателни секции, където да гласуват хора, напуснали двете сепаратистки формирования и окупираните от Москва части от Запорожието и местността около Херсон. 

Според местните власти в Новосибирска област се намират 729 души от Украйна, ДНР и ЛНР, включително 153 непълнолетни, а в Хакасия – 35 души, 28 от които пълнолетни.

В Алтайски край и Република Алтай ще се гласува само на 27 септември, в Томска област са предвидени различни процедури в различните дни, а в Иркутска област вотът ще приключи още на 26 т. м. В република Тува няма да има референдум, тъй като там не са регистрирани хора с право да се произнесат. От днес до 27 септември ще има и референдуми в самия Донбас, Запорожието и Херсонска област.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст