ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Напредват разговорите за купуване на подводници за ВМС

подводница слава

Разговорите за купуване на подводници за Военноморските сили са в напреднал етап, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Това се случва на фона на одобрената преди дни програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. Тя включва 13 проекта на обща стойност 6,6 млрд. лв. Сред тях е и проектът за новата подводница.

Плановете за купуване на подводници не са от вчера. България търси дизелово-електрически, втора ръка.

"Предстоят да бъдат уточнени параметрите на техническо ниво, септември продължаваме на експертно ниво, за да можем след това като военни експерти да представим параметрите на политическото ръководство – не само като придобиване на конкретна платформа, а и какво е нужно за подготовка на екипажите, за инфраструктура, за бъдеща поддръжка, ремонт и развитие на тези платформи, за да бъде тя наистина адекватна отбранителна способност, а не само разход", обясни пред БНР адмирал Ефтимов.

Тодор Тагарев – военен експерт и бивш служебен министър на отбраната смята, че пътят за купуването на поводници е безперспективен. Най-вече заради сегашното предложение.

"Гледаме ги тези подводници, мисля, че цената не е малка, тези подводници италиански. Тридесетгодишна подводница вече си е нещо, което излиза от въоръжение, айде до 40 да я добутаме. Това, че са евтини, ако ние вземем такива подводници, това означава, че ние ще инвестираме много в инфраструктура, обучение на хора, като ги обучим, ще трябва да ги утилизираме, и новите вече са не по-малко от 1,5-2 милиарда лева. За мен тази пътека с подводниците е безперспективна", каза той.

България няма подводен флот от 2011 година, когато последната българска подводница "Слава" беше снета от въоръжение. От две години тя е музей.

Специалисти обаче отчитат стратегическото предимство на държави, които имат подводници в Черно море. А след началото на войната в Украйна НАТО планира засилване на борбата с подводниците в Черно море.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст