ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гърция увеличи обема на внасяния втечнен газ на о-в Ревитуса

Газовият терминал на о-в Ревитуса

Гърция увеличи обема на внасяния втечнен газ на остров Ревитуса, разширявайки и списъка на страните – доставчици. От ръководството на терминала съобщават, че част от горивото е предназначено за балканските страни.

На пълни обороти работи терминалът за втечнен газ на остров Ревитуса, съобщи Аристотелис Настос – директор на екипа по експлоатация. Увеличеният обем на терминала дава възможност за приемане и обработка на повече танкери с втечнен газ, внасян от САЩ, Алжир, Катар, Египет и още няколко страни. Обработката се извършва с морска вода, а за прехвърлянето на горивото от един танкер е необходим един ден, уточняват специалистите.

Настос уточни, че газ от Ревитуса се насочва и към балканските страни. България има споразумение за снабдяване от там при необходимост.

Енергийната карта на Гърция ще се промени след изграждането на плаващата платформа до Александруполис, която се очаква да влезе в експлоатация през следващата година. От този терминал България притежава 20% от акциите, се посочва в информацията. През връзката Комотини – Стара Загора българската система ще се снабдява с газ и от Александруполис.     

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст