ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заговори се за равенство на паунда и долара

валути

Бившият финансов министър на Съединените щати – Лорънс Съмърс – разкритикува остро икономическата политика на правителството на новия британски премиер Лиз Тръс и посочи, че тя създава условия за срив на британския паунд до паритет със зелените пари.

"Много съжалявам да го кажа, но смятам, че Обединеното кралство се държи донякъде като развиващ се пазар, който се превръща в още по-слабо развит", сподели Съмърс в интервю за телевизия "Блумбърг". Той допълва, че Островът ще се помни дълго с най-лошите макроикономически политики от която и да било напреднала държава. 

Най-радикалният от 1972-а насам пакет от данъчни редукции на Великобритания, обхващащ както налозите на трудовите възнаграждения, така и на компаниите, се оценява от икономисти като неприемлив и се очаква да предизвика валутна криза заради натрупващото се непосилно дългово бреме.

Британската валута не прие добре опита на Лондон да стимулира чрез фискални мерки дългосрочния потенциал на националното стопанство и приключи седмичната си търговия с котировка от 1.0859 щ. долара – най-слабата от 1985-а насам. В тази връзка Съмърс коментира, че не би се учудил, ако паундът стане дори по-слаб от долара, ако Тръс продължи по сощия път. Той допълва, че "това просто не е моментът за какъвто и да било наивен подход, самозалъгване, икономика на предлагането, каквато се натрапва във Великобритания". 

Бившият американски финансов министър посочва и опасностите от поскъпващия долар, който вкарва допълнителна инфлацията в държавите по света и увеличава натиска върху задграничните длъжници, емитирали дългови книжа в зелени пари. Той смята също, че резкият доларов подем, провокиран от агресивния лихвен подход на Федералния резерв, може да продължи и да усложни макроикономическия мениджмънт на много стопанства. 

Съмърс не е убеден, че решението на Токио да излезе едностранно на валутните пазари, за да спре обезценяването на йената към долара, е правилният подход. Мотивите: "когато се интервенира срещу тренда и срещу посоката на паричната политика, което определено е случаят с Япония, интервенциите по-скоро ще създадат възможности за спекулантите".

Съмърс смята, че затягането на фискалната политика ще помогне на Федералния резерв като намали дълговото бреме и че трябва да се разчита по-малко на монетарните мерки, което ще създаде условия за понижение на лихвените проценти и за по-слаб възходящ натиск върху долара. 

Разсъжденията на бившия щатски финансов министър за паритет на паунда и долара се споделят и от валутни анализатори и инвеститори: според модела за оценка на опциите на агенция "Блумбърг", съществува 26% шанс това да случи. 

Британската валута пада от началото на май след като министърът на финансите на Острова Куази Куартенг огласи плановете на правителството да стимулира националната икономика чрез данъчни редукции и по-високи разходи. Масовите разпродажби на британски облигации пък предполага, че овладяването на инфлацията ще е много тежка задача за местните власти и че валутният пазар вещае сложни времена за "Бенк ъф Инглънд". Доходността на базовия десетгодишен държавен дълг на Обединеното кралство приключи седмичната си търговия на ниво от 3.82% – 33 базови пункта ръст за деня (23 септември) и 121 точки месечно увеличение.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст