ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До какво ще доведе “тактически ядрен удар” в Украйна

руско ядрено оръжие ракета ракети русия

Докато силите му отстъпват в Украйна, руският президент Владимир Путин отново заплаши да употреби ядрени оръжия – най-вероятно тези, които често са наричани тактически ядрени оръжия, пише в анализ на Си Ен Ен.

В реч миналата седмица той предупреди, че "в случай на заплаха за териториалната цялост на нашата страна и за да защитим Русия и нашия народ, със сигурност ще използваме всички налични оръжейни системи. Това не е блъф" .

Руските оръжейни системи включват 4477 разгърнати и резервни ядрени бойни глави, като около 1900 от тях са "нестратегически" бойни глави, известни още като тактически ядрени оръжия, според Федерацията на американските учени.

Но какво е тактическо ядрено оръжие и как се различава от обикновеното ядрено оръжие?

Ето какво трябва да знаете.

Тактически срещу стратегически

Тактическите бойни глави са онези, които са предназначени за използване в ограничено бойно поле, да речем за унищожаване на колона от танкове или бойна група самолетоносачи, ако се използват в морето. Тези бойни глави с експлозивна мощност от 10 до 100 килотона динамит се наричат ​​още "нискомощни".

За разлика от тях, най-мощните "стратегически" ядрени бойни глави на Русия имат експлозивна мощност от 500 до 800 килотона и са предназначени да унищожат цели градове – най-малкото.

Терминът "ниска мощност" за тактически оръжия е донякъде подвеждащ, тъй като експлозивните мощности от 10 до 100 килотона динамит пак са достатъчни, за да причинят големи разрушения – както светът научава през 1945 г., когато САЩ хвърлят атомни бомби върху Хирошима и Нагасаки в Япония .

Тези бомби се равняват съответно на около 15 и 21 килотона динамит – в рамките на руското тактическо ядрено оръжие.

Взривовете в Хирошима и Нагасаки убиха незабавно около 70 000 и 35 000 души, а десетки хиляди по-късно умряха от изпуснатата радиация, показват правителствените архиви на САЩ.

Алекс Уелърстийн, директор на научните и технологични изследвания в Технологичния институт Стивънс в Ню Джърси, смята, че истинската разлика в ядрените оръжия всъщност не е в това каква е експлозивната им мощност, а какви са целите им.

"Атомните бомбардировки в Япония бяха стратегически атаки, насочени главно към сразяване на бойния дух и вдъхване на страх у японското върховно командване, така че да се предаде. Това, което направи 15 килотона "стратегическа" мощност, зависеше от това към какво бяха насочени", написа Уелърстийн в блога за сигурност Outrider по-рано тази година.

Други, включително бившият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис, казват, че изобщо няма разлика.

"Не мисля, че има такова нещо като тактическо ядрено оръжие. Всяко ядрено оръжие, използвано по всяко време, променя стратегическата игра", каза Матис на изслушване в Конгреса през 2018 г.

Какво би станало, ако Русия използва такова?

Русия (и преди нея Съветският съюз) е изградила и поддържа голям запас от тактически ядрени оръжия.

Първоначалното разбиране беше, че използването на ядрено оръжие на бойно поле дава възможност на лидерите да направят решителен удар, който може да предотврати поражението, без да прибягват до използването на най-големите си ядрени оръжия, които след контраатака ще доведат до "ядрена размяна, слагаща край на цивилизацията", според Съюза на загрижените учени.

На уебсайта си организацията нарича това разбиране "погрешно и опасно".

"Тактическите ядрени оръжия… носят неяснота и повишават вероятността дадена страна да мисли, че може да се измъкне с ограничена атака", твърдят от организацията.

Някои анализи подкрепят тази теория.

Коментар, публикуван през лятото от Сидхарт Каушал и Сам Крани-Евънс от британския Кралски институт за обединени изследвания (RUSI), казва, че използването на тактически ядрени оръжия срещу командни центрове или въздушни бази в Европа може да ограничи цивилните жертви в околните райони.

В доклада на RUSI например се казва, че използването на тактическо ядрено оръжие в коридора Сувалки, сухопътната връзка между съюзниците от НАТО Полша и Литва, която разделя руския анклав Калининград от Беларус, може да причини само стотици цивилни жертви.

Реалността вероятно е далеч от това.

"Проведени в САЩ разигравания на военни действия прогнозират, че конфликт, включващ използване на тактически ядрени оръжия, бързо ще излезе извън контрол", се казва в блога на Съюза на загрижените учени.

"Симулация от Принстънския университет на американско-руски конфликт, който започва с използването на тактическо ядрено оръжие, прогнозира бърза ескалация, която ще доведе до над 90 милиона убити и ранени", се казва в анализа.

В отговор на заплахата на Путин миналата седмица Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN) съобщи, че Европа от 2022 г. е много по-опасно място за използване на ядрени оръжия от Япония от 1945 г., която имаше по-малко население и беше относително изолирана.

В Европа днес "една ядрена детонация вероятно ще убие стотици хиляди цивилни и ще нарани много повече, а радиоактивните частици могат да замърсят големи територии в множество страни", се казва в уебсайта на ICAN.

"Службите за спешна помощ няма да могат да реагират ефективно и всеобщата паника ще предизвика масови движения на хора и тежки икономически сътресения. Множество детонации, разбира се, биха били много по-лоши", смятат учените.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст