ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергийното сътрудничество тема на разговор между Радев и Ас-Сиси

Президентство

Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси, съобщиха от пресцентъра на президентството. Обща е позицията, че доверието в отношенията между двете страни е отлична основа за последващото всестранно развитие на двустранното партньорство.
В условията на сегашната енергийна криза Египет има потенциал да укрепи партньорските си отношения в енергетиката както с България, така и с редица държави от нашия регион, е подчертано по време на разговора. Египет е сред износителите на втечнен газ и на електроенергия, а президентът Сиси е изразил интерес за задълбочаване на сътрудничеството с България в областта на възобновяемите енергийни източници, производството на електромобили и на батерии за тях. По време на разговора е договорено експертна делегация от България да посети Египет за обсъждане на конкретни проекти в тези области.

България високо оценява ролята на Египет като регионален фактор за укрепване на сигурността и стабилността в Близкия Изток и Северна Африка, както и в борбата с нелегалния трафик на хора и справянето с миграционните потоци към Европа, е подчертал Румен Радев. Необходимостта от общи действия в борбата срещу климатичните изменения и предстоящата Конференцията на ООН за изменението на климата 2022 г., на която Египет ще бъде домакин, също е била сред акцентите на разговора на президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси.
Президентът Румен Радев е поднови поканата си към президента на Египет да посети страната ни.

Стокообменът през последните години утвърди Египет като един от големите търговски партньори на България в района на Близкия изток и на целия Африкански континент. Страната ни полага последователни усилия за допълнително стимулиране на сътрудничеството.

Стокообменът ни с Египет намаля през последните две години. През 2021-а той бе за 590.8 млн. щ.д. от които износ  278.3 млн. щ.д. , а вносът възлиза на  312.5 млн. щ.долара. Експортът ни през периода основно се състои от нефтени масла и масла от битуминозни минерали; рафинирана мед и медни сплави в необработен вид; карбонати; пероксикарбонати (перкарбонати); технически амониев карбонат, съдържащ амониев карбамид; пшеница и смес от пшеница и ръж; рафинирана мед и медни сплави в необработен вид; ламарини, листове и ленти от мед.

Много важен момент в двустранните отношения е факта, че от 18 април 2020 г. египетската Главна агенция за снабдяване със стоки (ГАСС) обяви, че България е регистрирана като страна-производител на хлебна пшеница, с право на участие в провежданите в Египет държавни търгове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст