ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Казахстан няма да признае руските псевдореферендуми

казахстан

Казахстан няма да признае референдумите за присъединяване към Русия на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и окупираните от руски сили части от Херсонска и Запорожка област в Украйна, стана ясно от изявление на гевор представител.

Властите на Казахстан изхождат от принципите на териториалната цялост на държавите и тяхното суверенно равенство, съобщи пред ТАСС днес официалният представител на Министерството на външните работи на Казахстан Айбек Смадияров, коментирайки референдумите.

"Що се отнася до самопровъзгласилите се държави ЛНР и ДНР и военните администрации на Запорожка и Херсонска области на референдумите за присъединяване към Русия, Казахстан изхожда от принципите на териториалната цялост на държавите, тяхното суверенно равенство и мирно съвместно съществуване", каза той.

Смадияров припомни, че президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев многократно, включително в неотдавнашната си реч от трибуната на ООН, ясно е заявявал важността на стриктното спазване на принципа на международното право, който се основава на хартата на тази световна организация. "В Хартата се говори за отговорността на страните членки на ООН за поддържане на мира и зачитане на териториалната цялост на държавите", обясни говорителят на външното министерство.

Според граничната служба на Казахстан само за три дни, от 20 до 23 септември, в Западноказахстанска област са пристигнали около девет хиляди руски граждани, съобщи Би Би Си.

Хората се редят на дълги опашки, за да преминат границата, а намирането на квартира в пограничните градове е почти невъзможно.

Ръководството на кино CinemaPark в Уралск в Казахстан покани руснаците да пренощуват в салона на киното.

"Хората бяха наистина уплашени, объркани. От около 23:00 часа хората започнаха да идват, благодариха, казаха, че цял ден са се разхождали и не могат да намерят къде да пренощуват. Освободихме една зала, организирахме чай, доброволци донесоха топла храна. Така че събрахме около 200 човека“, цитират местни медии директора на киното.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст