Наредби за фермерските пазари и за изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия ще намалят злоупотребите и сивата икономика и ще отговарят на действителността, че потребителите търсят такива продукти. Това коментира заместник-министърът на земеделието Георги Събев на кръгла маса, посветена на Наредба за специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия, която е изготвена от няколко експерти.
Такива наредби са много необходими нормативни документи, които отговарят на нуждите и на българската действителност. И в момента се произвеждат домашни храни, търсени от потребителите, които намират реализация по един или по друг канал. Според заместник-министър, такива документи дават възможност за легални доходи на производителите. Същевременно обаче те трябва да бъдат изготвени по начин, който ще гарантира, че няма да се създадат нелоялни практики и да дадат предпоставки или условия за злоупотреби.
И в рамките на Европейската стратегията „От фермата до трапезата“ се търсят и стимулират начини за скъсяване на пътя от производителите до потребителите. А с подобни наредби ще могат да се постигнат тези цели, заяви аграрният заместник-министър. Двете предложени наредби ще бъдат разгледани от експертите в министерството, като ще се разчита на съдействие от Българска агенция по безопасност на храните. Дискусията следва да е широка национална, за да могат да се чуят различните гледни точки, коментира заместник-министър Събев.
Дискусията се проведе по време на Празника на българските сирена в с. Черни Вит, община Тетевен, което се прослави със зеленото си сирене произвеждано там.