ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оливър Уилямсън с Нобел за изследвания в областта на икономическото управление

Оливър Итън Уилямсън американски икономист и автор в областта на икономика на трансакционните стойности Нобелова награда за икономика

На днешния ден можем да си спомним за Оливър Итън Уилямсън. Американският икономист и автор в областта на икономика на трансакционните стойности е роден на 27 септември 1932 година. 

Той е представител на школата Нова институционална икономика (New institutional economics, NIE) – икономическата перспектива, която се опитва да разшири полето на икономиката като се фокусира върху социалните и правни норми и правилата, които са валидни в икономическата дейност.

През 2009 година Уилямсън е награден с Нобелова награда за икономика за „неговия анализ на икономическото управление, особено за границите на фирмата“, която той споделя с Елинор Остром.

През 80-те и 90-те години на миналия век Уилямсън е много влиятелен по време на дебатите, отнасящи се за границите между публичния и частния сектор. Това го постига чрез привличане на вниманието на високо технологично ниво към съответствията и различията между пазарното и непазарното взимане на решения, управлението и предоставянето на услуги.

Фокусът му върху разходите за трансакции му помага да разграничи повтарящите се договаряния, от една страна, и специфичните взаимоотношения по договорите. Например, за да отговори на ежедневните или на седмичните си нужди една електрическа компания ще е нужно да извършва повтарящо се закупуване на въглища на спот пазара, което от своя страна е повтарящо се договаряне. Но с течение на времето се очертават дълготрайни бизнес взаимоотношения с определен доставчик и следователно разликата в икономиката на взаимоотношенията ще е чувствително различна, според Уилямсън.

Оливър Уилямсън е починал на 21 май 2020 година в Бъркли, САЩ.

Елинор Остром (Elinor Ostrom, 1933-2012 г.) е американски политолог и икономист. Тя също е от школата Нова институционална икономика. Тя става лауреат на Нобелова награда през 2009 година „за изследвания в областта на икономическата организация, специфично общата собственост“ и е първата жена, получила наградата за икономика. Била е професор (1974 г.) в Университета в Индиана и в Аризонския държавен университет. Тя е бакалавър по изкуствата (1954 г.), магистър по изкуствата (1962 г.) и доктор по философия (1965 г.) на Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Била е президент е на Обществото на избора (1982-1984 г.). Лауреат е на наградата „Франк Сейдман“ (1997 г.) и член на Националната академия на науките на САЩ (2001 г.).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст