ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

У нас пристига мисия на Венецианската комисия

Министерство на правосъдието Крум Зарков

Служебният правосъден министър Крум Зарков обяви, че в следващите две седмици у нас ще има мисия на Венецианската комисия. С експертите ще бъде обсъден механизмът за наказателно преследване на главния прокурор и възможността за обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство. След обсъжданията в Министерството на правосъдието представителите на Венецианската комисия ще имат среща с главния прокурор Иван Гешев, с Висшия съдебен съвет и с представители на политическите партии. Във вторник в Пловдив с шефовете на затворите Зарков ще обсъди протичането на изборите в местата за лишаване от свобода.

"Искаме да чуем какво мислят следователите за това кой да оглави Националното следствие, не политици и кадровици да решават", каза още пред медиите правосъдният министър. Той предложи в следващите две седмици следователите да заявят становището си. И уточни, че това може да стане със свикване на Общо събрание. Така те могат да излъчат свой кандидат, както направиха съдиите във Върховния касационен съд. Зарков не изключи възможността Министерството на правосъдието да излъчи свой кандидат.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев и двама от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Светлана Бошнакова и Йордан Стоев предложиха Борислав Сарафов за втори мандат като директор на Националната следствена служба. Процедурата за избор на директор беше отворена на 21 септември. Сегашният мандат на Борислав Сарафов изтича на 18 декември. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст