ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК върна йезуитски ръчното преброяване

Петър Славов

ЦИК са се опитали йезуитски хем да го има ръчното преброяване, хем да го няма. Ръчното броене има за цел да успокои гражданите, че няма манипулации в изборния процес.

Това мнение изрази пред БНР Петър Славов, депутат от 43-ото Народно събрание от групата на Реформаторския блок, член на висшия адвокатски съвет. Според него е достатъчно да се направи проверка на случаен принцип в 15-20 на сто от секциите.

"Какво се случва, ако има разминаване между разписките и отчетеното от машината? Меродавно е това, което отчита машината и което е записано в разпечатания от нея машинно генериран протокол", коментира юристът пред БНР.

По думите му приетото от ЦИК решение е вид компромис за пресичане на спекулациите за манипулация на изборните резултати през машините.

За изборите на 2 октомври отново ще се броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване във всички секции, реши ЦИК. Процесът ще се извършва от секционните избирателни комисии, а контролът по преброяването – от районните. Според ЦИК така ще се гарантира сигурността и прозрачността на изборния процес и отчитането на резултата от машинното гласуване. Ръчното преброяване обаче няма отношение към отчитането на изборния резултат, е записано в указанията на ЦИК. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст