ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гергов отново наточи… големия черпак

Георги Гергов държи сградата на Пловдивския панаир

Докато новините се пълнят с обещанията на кандидатите за народната любов, един от най-известните бизнесмени, употребяващ от десетилетия държавата в своя изгода, отново се впусна в плетене на личната си кошница.

За казусът, забъркан от пловдивския схемаджия и неизменен съратник в задкулисните игри на всички управляващи през последния четвърт век – Георги Гергов, „Банкеръ“ съобщи още през октомври миналата година в публикацията си „Неуморният приватизатор Гергов отново наточи нокти“.

Тогава ние предупредихме, че  

пловдивският олигарх е на път да прилапа акциите на варненската община

в "Международен панаир Пловдив" АД. Очевидно скандалите около този ход, печеливш естествено само за Гергов, не успяха да притъпят апетита му и днес – близо година след старта на „операцията“ за придобиване на пълен контрол над пловдивския панаир – той направи още една крачка към заветната цел. В качеството си на мажоритарен собственик в "Пълдин Туринвест" АД – със 75% от акциите на дружеството, той е е насрочил Общо събрание на акционерите на 6 октомври и за пореден път е отредил на Община Пловдив (с нейните 25% от акциите) ролята на ням и послушен статист.

Според публикуваният дневен ред, събранието трябва да приеме решение за увеличаване на капитала на дружеството с апорт на 29% от дяловете на Община Варна в "Международен панаир Пловдив" АД.

Очевидно на Гергов не му пука много-много (или пък има „предварителна“ информация ), че по случая с придобиването на тези акции все още има висящо съдебно дело пред Върховния административен съд (ВАС), който трябва да реши окончателно казуса на 14 октомври.

Тук е моментът да припомним, че въпросният съдебен спор беше провокиран от решението на Общинския съвет в морската ни столица през декември миналата година, за което „Банкеръ“ също доста обстойно информира в публикацията си „Варненските общинари паднаха в обятията на Георги Гергов“.
Още тогава предупредихме, че олигархичният политико-икономически модел на нашенското управление няма изчегъртване, тъй като в разрез със становището на Министерството на икономиката и подозренията, че става въпрос за скрита приватизация, групата по интереси в общинския съвет във Варна гласува  да прехвърли акциите на кметството в "Международен панаир Пловдив" АД на "Пълдин туринвест" АД.

Или по-просто казано – варненският местен парламент

подари на Гергов собствеността си Пловдивския панаир,

вместо да я продаде на свободния пазар и с парите да построи поне пет-шест детски градини. 

Тъкмо това беше основната причина, поради която варненският губернатор Марио Смърков атакува пред Варненския административен съд решението на Общинския съвет за апорта на "панаирджийските" акции. Той се възползва от възможността, която му дават разпоредбата на чл.45, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и оспори решението пред Темида.

Призиви за спиране на сделката отправиха и тогавашният вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, и варненски общински съветници от БСП и „Демократична България”. 

През април тази година, Варненския административен съд отмени скандалното решение, взето под натиска на съветниците от ГЕРБ-СДС.

В мотивите си за отмяна на решението, съдът посочи, че то е прието "при допуснати в хода на производството съществени нарушения на процесуалните правила и са нарушени принципи на административния процес за истинност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост".

Явно обаче откъм Върховния административен съд е подхнал благ ветрец, нашепващ че

слугите на Темида в София може да са по-сговорчиви

от първонистанционните си колеги във Варна.

Дали обаче върховните съдии ще се окажат чак толкова слепи, че да не видят елементарната схема, по която е врътната далаверата… Припомняме накратко: решението за апорт на общинските дялове е кавър версия на докладната, внесена от кмета Иван Портних, който пък дословно е преписал офертата Гергов от септември м.г., в която пловдивският олигарх обяснява напоително колко пълен е рогът на изобилието, който ще се излее над Варна след апорта…

Но, както отдавна е известно,

ортаклъкът с Гергов винаги е само в негова полза.

Според Търговския регистър, дружеството получател на варненските акции –  "Пълдин туринвест" АД, мажоритарен собственик на "Международен панаир Пловдив" АД (с 50.3 процента). В него Пловдивската община държи 25%, но юздите са ръцете на Гергов. Ако към тези акции в "Панаира" върховните съдии решат и добавят варненските 16.314 милиона безналични акции с номинална стойност от 1 лев, Гергов ще има близо  80% от акциите и ще е едноличен цар и господар, който дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство, еднолично може да си приеме каквото решение му хрумне.

Дали пък Гергов не е подготвил добре почвата във Върховния административен съд, за да свиква общо събрание преди окончателното решение по казуса? Или пък е някаква много далечна издънка на великия Нострадамус?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст