ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лейбъристите с най-голяма преднина пред консерваторите от 20 г.

Киър Стармър лейбъристка партия лейбъристи (АП)

Лейбъристката опозиция регистрира най-голямата си преднина пред управляващите консерватори в проучване на общественото мнение във Великобритания от повече от две десетилетия, предаде Ройтерс.

Публикувана във в. "Таймс" анкета, проведена от института "ЮГав", отрежда на левоцентристката формация резултат от 45 на сто – със 17 процента по-висок от този на партията на министър-председателката Лиз Тръс. Лейбъристите не са имали толкова голяма преднина от 2001 г., когато техният тогавашен лидер Тони Блеър встъпи в длъжност като премиер.

Лиз Тръс оглави британското правителство на 6 септември – два дни преди кончината на кралица Елизабет Втора. Миналата седмица новият министър на финансите Куази Куартенг обяви историческо понижаване на данъците, премахна тавана върху бонусите за банкерите и представи планове за теглене на нови кредити за сериозни суми. Проучването, проведено в периода 23-25 септември, показва огромно обществено недоволство, дори сред консерваторите, от мерките на Куартенг.

Едва около 19 процента от участниците в анкетата смятат, че представеният от финансовия министър бюджет е добър – най-малкия дял откакто институтът "ЮГав" е започнал да задава този въпрос през 2010 г.

Днес лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще произнесе на годишния конгрес на партията в Ливърпул реч, в която се очаква да разкритикува остро плана на Лиз Тръс за съживяване на икономическия растеж. Стармър ще каже, че едно лейбъристко правителство ще създаде работни места, ще повиши квалификацията на работниците и ще се заеме с проблема с климатичните промени, вместо да понижава данъците на най-богатите, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст