ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новият вариант на Омикрон не заплашва с по-тежко протичане

Тодор Кантарджиев

"През изминалото денонощие в България са регистрирани нови 1127 случая на коронавирус. Направени са над 7000 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Това означава, че почти 15% от тях са положителни. За последните 24 часа шест души с ковид са починали. В България се заговори за открити случаи на нов вариант на Омикрон. Някои го наричат Кентавър, а СЗО класифицира BA.2.75 като „вариант на тревожност под наблюдение", каза проф. Тодор Кантарджиев.

„Преди 2 месеца предупредих българската общественост, че от май месец в Индия се разпространява подвариант на Омикрон. Очаквано, идвайки в нашата страна, той беше преекспониран, въпреки че е по-заразен само с 1%. По тази причина не успя да измести другите варианти. Открива се на почти всички континенти. Не заплашва с по-тежко протичане“, обясни той пред БНР.

При вариантите на коронавирус, които циркулират в момента, заболяването минава много по-лесно, а инкубационният период е по-кратък, допълни проф. Кантарджиев.

„Вече не е 7, а е 3 дни. Симптомите не са така характерни. Доближава се до другите респираторни инфекции, характерни за есента. През този сезон има струпване на много хора в затворени помещение и понижение на температурите. Респираторните вируси започват през ноември. Те имат епидемично разпространение през декември“, каза още той.

Сега най-често се срещаме с риновируси, отчете професорът. „Увеличават се и аденовирусите, и пневмовирусите. Те причиняват суха кашлица. В края на октомври ще се появят първите парагрипни вируси. Очакваме грипните малко по-късно от обичайното“, посочи Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев препоръча поставянето на бустерна доза от ваксината срещу ковид. Тази срещу грип може да се направи две седмици след това.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст