ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия арестува японския консул във Владивосток

Хирокадзу Мацуно (Джапан таймс)

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е задържала японски консул в руския тихоокеански пристанищен град Владивосток по подозрение за шпионаж и му е наредила да напусне страната, съобщи Ройтерс.

Консулът е освободен след няколкочасово задържане от руската агенция. Токио внесе "силен протест" срещу задържането и сигнализира, че може да предприеме ответни мерки, каза главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно на брифинг за медиите днес.

От ФСС съобщиха, че консулът Мотоки Тацунори е бил обявен за персона нон грата, след като е бил заловен "на местопрестъплението" да получава секретна информация за ефектите от западните санкции върху икономическата ситуация в Далечния изток на Русия.

Класифицираната информация, която също засяга сътрудничеството на Русия с неназована страна от Азиатско-тихоокеанския регион, е била получена срещу "парично възнаграждение", се твърди в изявлението.

Москва протестира по дипломатически канали пред Токио за действията на консула, се казва в съобщението.

Главният говорител на японското правителство Мацуно каза, че Москва е арестувала консула по "сплашващ начин", като са му били завързани очите и е бил задържан, което е "явно нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

"Задържаният консул не е участвал в никаква незаконна дейност", заяви Мацуно и добави, че японският заместник външен министър е казал на руския посланик в Япония, че Токио "трябва да предприеме еквивалентни стъпки" и е поискал официално извинение от Москва.

Освободеният консул не е имал здравословни проблеми и ще напусне Русия до сряда, съобщи Мацуно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст