ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Христо Иванов обяви три условия за участие на ДБ в правителство 

Христо Иванов

Реалист съм и знам, че за да има кабинет, който да придвижи страната напред, силата на "Демократична България" е много важна. Само ние можем да гарантираме този кабинет да бъде последователно реформаторски, да реформира дълбоко системите, които задушават развитието на страната. Това каза пред БТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Реформаторският кабинет е много висока амбиция за България. Ние имаме три условия за участие в такъв кабинет, които да са като гаранции пред нашите избиратели. И трите са еднакво важни", обяви Иванов. 

"На първо място за нас е изключително важно да има ясна и последовтелна позиция за конфликта Русия-Украйна, за агресията на Русия в цяла Източна Европа. Путин е престъпник, няма път към бърз и траен мир, без Путин да бъде спрян. Неговият опит да наложи правото на силата и закона на джунглата в цяла Източна Европа трябва да бъде спрян. Не може да има никакви нюанси и снишаване по тази тема. Путин вече води война срещу собствения си народ, затова бягат и руснаците", заяви той.

Втората тема е върховенството на закона. "Няма евроатлантически коалции без съдебна реформа. Гешев трябва да подаде оставка. Без това не можем да започнем реформа на прокуратурата. Оказа се, че има доклад на ДАНС, който е предупреждавал, че "Турски поток" е обслужвал интересите на Путин. Трябва да има разследване на прокуратурата. Гешев охранява едни и натиска други, а на нас ни трябва неутрална прокуратура", посочи съпредседателят на "Демократична България".

Третото нещо е икономическа и фискална политика, базирана на предприемачеството и инвестициите, на разбирането, че растежът може да стане само с устойчива политика, а не с популистки мерки, отбеляза той.

"Ако не можем да гарантираме и трите мерки в достатъчна степен, можем да останем и извън управляващата коалиция. Имаме ясни приоритети и ще се борим за тях с такава сила, каквато гражданите ни дадат. Изключваме "Възраждане". Оттам нататък поставяме ясни очаквания и амбиции към останалите. Ще видим дали те могат да ги понесат. Ние можем, затова ни дайте силата да ги направим", каза още Христо Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст