ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предизборен поглед извън граница

Гласуване - САЩ - Калифорния - ноември 2021

Още през 2009 г. и 2013 г. подадените гласове в чужбина са повече, отколкото в 20 от общо 31 избирателни района в страната, взети поотделно. Още от тогава се водят дискусии за обособяването на отделен многомандатен избирателен район "Чужбина". През април 2021 г. с последните промени в Изборния кодекс създаването на район "Чужбина" се отложи. Тогава дебатите по темата продължиха в 45-ото Народно събрание повече от 14 часа. И за всеобщо учудване, въпреки че депутатите гласуваха да има отделен избирателен район за чужбина, после с две други гласувания блокираха влизането му в сила. Въпреки този срамен гаф, партиите и до днес отправят поглед към потенциалните си избиратели зад граница.

На прага на предстоящите избори ще отворим вратичката към райската градина – България, където политическите сили "аранжират" обещанията си към сънародниците ни, потърсили по-добро убежище от собствената си родина.

 ГЕРБ-СДС

Коалицията посочва, че приоритет номер едно – като грижа към българите зад  граница – е запазването на българската идентичност. Те отбелязват, че ще се стремят да разширят дейността по съхранение на българския език, култура, дух и традиции. Като втора точка са наблегнали на въвеждането на стипендии, които да подобрят знанието на български език не само сред учениците, но и сред българските студенти зад граница. Не на последно място ГЕРБ-СДС предлагат като мярка изменение на Закона за българското гражданство с цел създаване на публичен регистър. Той ще е насочен към лицата, които искат да придобият българско гражданство или да докажат своя български произход.

"ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА"

От "Продължаваме Промяната" наблягат на засилване на връзките с всички българи извън страната. Като първа стъпка към тази промяна, партията предлага удължаване на  срока на валидност на паспортите на 10 години. Към тази точка те добавят още, че би било добре да се изготви анализ, чрез който да се види къде има най-силна концентрация на българи в чужбина и на база тези данни да се обновят местоположенията на консулствата. Също така обещават дигитални консулски услуги за по-лесно и бързо оформяне на документите. Като допълнителни мерки, партията обещава поддържане на националната идентичност на българите зад граница, както и засилване на ангажимента към българските училища в чужбина. "Продължаваме Промяната" се обявяват и в подкрепа на въвеждането на електронното гласуване с цел подобряването на избирателната активност.

ДПС

В своята кратка предизборна програма – от ДПС наблягат основно на обвинения към предишните правителства за неправилното управление на държавата и за не добре свършената работа. В страницата на партията има качена предизборна програма, в която се отправят обвинения към предишни управления и се пръскат самовлюбени хвалби за това какво партията им е направила по-добре от своите конкуренти. След обилните излияния на ДПС, малко по-надолу в програмата им, можем да прочетем сбит вариант на обещания, които са отправени към българите само и единствено на местно ниво. Някой да е учуден? От ДПС, повечето от която и да е друга политическа сила, още от самото си съществуване винаги са разчитали на българските турци зад граница, така че нямат никаква нужда да ги примамват с нови предизборни обещания на сайта си за поредните избори.

БСП

От БСП също не наблягат много, много върху обещанията към българите ни в чужбина. Те отбелязват само, че ще се стремят да запазят и развият етническата, езикова, културна и религиозна идентичност на българските малцинства , както и на новосъздадените български общества по света. Те смятат да изградят нова стратегия за работа с българите в чужбина, но каква точно ще е тя, не става ясно в предизборната им платформа.

"ВЪЗРАЖДАНЕ"

От "Възраждане" смятат, че като ,,второ важно направление на външната ни политика, следва да бъде положението на българските общностни в чужбина‘‘. В предизборната си платформа те отбелязват, че според тях е важно България да бъде обединителка на българите ни в чужбина, както на духовно, така и на културно ниво. За "Възраждане" това е приоритетен – национален въпрос. Но дотам с мерките за по-добър живот на сънародниците ни, напуснали страната си.

"ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ"

В своята програма за Избори 2022 г. от ДБ са се заредили с доста изчерпателни обещания към българите извън граница. В предизборната си платформа дори имат цяла секция, която с един клик ни отвежда към ,,Българи зад граница‘‘. Целите, на които са заложили, са запазване и разпространяване на българския език и култура сред българските общности в чужбина. От "Демократична България" обещават да гарантират качествен достъп до административни услуги, с които сънародниците ни вече са свикнали в другите държави и само питат – "А кога и у нас?". Не на последно място от ДБ обещават висока защита на правата и интересите им, както и създаване на условия за онези от българите в чужбина, които искат да се завърнат в родната България.

"БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД"

Партията на Стефан Янев, която бе учредена на 5 май 2022 г., явно все още не е поработила върху сайта си, тъй като в него има предизборна програма – но… празна. Независимо, че сме на броени часове от строяването ни пред избирателните секции. От "Български възход" не са си дали много зор да се представят подобаващо пред избирателя, като ли пред заминалия в странство. И така – на празна предизборна платформа, ще гадаем какви биха били възгледите за бъдещото управление на партията, ако влезе в 48-ото Народно събрание.

"ИМА ТАКЪВ НАРОД"

"Има такъв народ" са партията, която на изборите през юли и ноември 2021 г., имаше най-мощна подкрепа от българите в чужбина. В своята предизборна платформа от партията смятат, че за българите извън държавата ни трябва да има постоянна защита и подкрепа от Министерството на външните работи. Също така искат активизиране на дейността на консулските звена, за да може да функционират по-добре в обслужването на сънародниците ни. По-различното, в сравнение с останалите политически сили, на което от ИТН акцентират, е, че държат българите в чужбина да имат реално участие в политическия ни живот, независимо къде се намират. От партията на Слави Трифонов дебело подчертават, че гарантират на своите избиратели – всеки българин в чужбина да може да гласува, както и че ще бъдат открити много нови секции за гласуване с осигурен машинен вот за по-голяма прозрачност на вота.

"ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ"

От "Изправи се България" обещават на предизборната си платформа по-сигурна консулска защита на българите в чужбина и то в онези държави, в които страната ни няма дипломатически сътрудничества. И партията на Мая Манолова, като своите конкуренти в политическата надпревара, обещава по-оптимизирана работа в консулствата с цел по-качествени административни и консулски услуги. От "Изправи се България" посочват, че ще осигурят по-силна подкрепа за всички български граждани и малцинства, както и че въпросът за пенсионните осигуровки и данъци на сънародниците ни в чужбина ще бъде разрешен. Като последна точка в предизборната си програма екипът на Мая Манолова предвижда разширяване на мрежата на българските културни институти, училища и църкви в чужбина.

Сънародниците ни в чужбина могат да се почувстват поласкани. Партиите, пропилели възможността да създадат избирателен район "Чужбина", са се опитали да "умият срама от челото". Колко успешно – ще видим в деня след 2-ри октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст