ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Взривовете в Балтика – сигнал за нов фронт в украинската война?

изтичане газ взривове балтийско море северен поток

Ако се потвърдят или просто нараснат подозренията, че Русия стои зад експлозиите, причинили три изтичания на двата газопровода "Северен поток" под Балтийско море в понеделник, последиците за сигурността на континента ще бъдат широкообхватни, пише "Политико". Идеята, че подводната енергийна и комуникационна инфраструктура на ЕС сега е руска мишена, ще принуди европейските военни да се подготвят за до голяма степен неочакван нов фронт във войната в Украйна, който може да ги доведе до пряк сблъсък с руския флот.

Великобритания отдавна изразява опасения, че руските подводници в Атлантическия океан и други северни води може да се стремят да ударят подводни кабели, които са от решаващо значение за интернет. Експлозиите от тази седмица правят тези страхове да изглеждат по-малко фантастични и събуждат отново спомените от разгара на Студената война, когато флотите на НАТО и Съветския съюз – и особено техните подводници – играеха игри на котка и мишка с високи залози в Балтийско море.

В знак, че страните се надпреварват да вземат допълнителни предпазни мерки, министърът на петрола и енергетиката на Норвегия Терие Осланд каза пред националната телевизия NRK късно във вторник, че "ще бъдат предприети стъпки за повишаване на подготвеността" около нефтената и газовата инфраструктура след дискусии между правителството, военните, полицията и операторите.

Изтичането на газ от "Северен поток" дойде ден след като норвежките власти призоваха за бдителност след забелязани неидентифицирани дронове в близост до нефтени и газови платформи. През юли Британският кралски флот издаде необичайно конкретно изявление, че е преследвал руски подводници по норвежкото крайбрежие.

Разследванията на течовете от газопровода продължават в Дания и Швеция, страните, чиито територии са най-близо до местата на инцидента. Датският премиер Мете Фредериксен нарече взривовете умишлено нападение, "възможно най-сериозно", но не идентифицира виновника. Шведският премиер Магдалена Андерсон също каза, че това е "вероятно умишлен акт, т.е. вероятно е акт на саботаж".

Докато континентът очаква отговори, някои вече обмислят какво послание е искала да изпрати Русия, ако това се окаже акт на умишлен саботаж.

Полският премиер Матеуш Моравецки и Фредериксен се появиха заедно в Голеньов, Полша, на церемонията по откриването на друг газопровод – Балтийския тръбопровод от Норвегия до Полша, който трябва да започне да работи в събота.

Ако зад течовете от "Северен поток" стои Русия, тогава моментът може да е бил умишлено подбран, смята Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel, специализиран в енергийната и климатичната политика на ЕС.

"Балтийският тръбопровод беше основно средство за Полша да се диверсифицира от Русия… това може да е символично", каза той и изказа предположението, че Русия може също да извади от строя алтернативната линия за доставки на Полша.

Но ключовото значение за Европа отива много по-далеч от чистата символика, добави той.

"Сега Европа трябва да разбере, че енергийната инфраструктура представлява риск за сигурността", смята Талиапиетра. "Ако нещо подобно се случи с нашите тръбопроводи за Норвегия или Алжир тази зима, ще сме в голяма беда. Трябва да засилим действията си по сигурността на нашата критична енергийна инфраструктура, защото недружелюбни играчи могат да повторят този вид действия."

Отхвърляне на участие?

Очаква се дипломати от ЕС да обсъдят инцидентите в Брюксел в сряда, а властите в Дания и Швеция бързат да установят какво точно се е случило.

Ключовият въпрос е защо руснаците биха саботирали собствените си тръбопроводи, жизненоважни артерии, които доскоро изпомпваха доходоносен износ на газ за Европа. Въпреки това, тъй като "Северен поток 2" все още не действа, а "Северен поток 1" беше фактически спрян от Русия по-рано през септември, реалните последици за доставките на газ за Европа от тези инциденти – и финансовите разходи за "Газпром" и Русия – са на практика нулеви.

Един акт на саботаж също би се вписал методите на Кремъл за завоалирани актове на агресия, предназначени да сплашват и редизвикват тревога, като отравянията в Солсбъри в Обединеното кралство през 2018 г., експлозията в склад за оръжия в Чехия през 2014 г. и серията от взривове на оръжейни складове в България, последно през юли тази година.

Самият Кремъл определи изтичането на газ в Балтийско море като "обезпокоително". Говорителят му Дмитрий Песков заяви: "В момента не можем да изключим никаква възможност. Очевидно е, че има някакъв вид унищожаване на тръбопровода. Преди резултатите от разследването не може да се изключи нито една възможност".

Два теча са възникнали в близост до двойния тръбопровод "Северен поток 1", на североизток от датския остров Борнхолм, а за един теч е съобщено близо до тръбопровода "Северен поток 2" край югоизточното крайбрежие на острова, съобщиха датските морски власти във вторник. Говорител на Датското командване на отбраната каза, че две от изтичанията са възникнали в зона на морето, която е част от изключителната икономическа зона на Дания (но не в крайбрежните териториални води), а едно е станало в икономическата зона на Швеция.

Националната сеизмична мрежа на Швеция регистрира две отделни експлозии в района в понеделник, едната в 2,03 ч. сутринта и втората в 19,04 ч., съобщи националната телевизия SVT. Геоложката служба на Дания и Гренландия заяви, че е регистрирала две "разтърсващи" събития, съответстващи на времето на докладваното изтичане на газ. Сеизмографските сигнали от двете събития "не приличат на сигнали от земетресения. Те приличат на сигналите, които обикновено се записват от взривове", казаха от организацията.

Установена е забранена зона от 5 морски мили около всяко от местата, които са на вероятна дълбочина от 60 до 70 метра, казаха балтийските морски агенции.

Датските военни разпространиха снимки на облаци от газови мехурчета на повърхността на морето.

Шведският министър на отбраната Петер Хултквист каза във вторник пред националната радиостанция Sveriges Radio, че правителството му сега се фокусира "интензивно върху събирането на информация".

"Само фактът, че има такова изтичане, според нас е сериозен", каза Хултквист. "Тъй като има различни видове сценарии [които биха могли да стоят зад изтичането], трябва да обмислим това внимателно и сериозно."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст