ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отглеждаш скакалци за фураж, търсиш от МИР финансиране

конференция

Вашият сегмент – земеделският – е най-ключовият в икономиката  от гледна точка на иновации и растеж.

С тези думи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев поздрави присъстващите на конференцията за интелигентно земеделие – "Digital4Agro 2022".

„Получаваме доста критики, че в България, като кажат „иновации“, разбират ИТ технологии. Не трябва да пропускаме голямата картина – ИТ и земеделието трябва да станат едно много добре взаимодействащо си ядро. Това са тенденциите на глобално ниво", подчерта министърът.

Той посочи, че се очаква, че планираните инвестиции за иновации в земеделието и в селското стопанство ще нараснат три пъти и ще достигнат размер от 15 млрд. долара до 2025 година.  

Освен това при изкуствения интелект до 2025 г. инвестициите ще се увеличат четири пъти и ще достигнат 3 млрд. долара. При така наречения интернет на нещата, който включва ИТ измервания, облачни услуги и съхраняване на дигитални данни, инвестициите в глобален мащаб ще достигнат около 4.5 млрд. долара само до няколко години.

В същото време Пулев предупреди, че според статистиката на ООН през 2050 г. населението на земята ще се увеличи с още 2 млрд. души и за да стане възможно изхранването му, земеделските производители, а покрай тях и всички останали, ще трябва да станат 60% по-ефективни.

На фона на тези тенденции министърът обяви, че от Министерството му проучили инициативите на 5000 стартиращи компании в глобален план и на тази база предлагат решения с финансови инструменти за българските земеделски производители.

"Може да отглеждате скакалци за фураж, като кандидатствате с проект пред Министерството на иновациите и растежа" – даде пример земеделският министър Явор Гечев, а Пулев набеляза различните направления: ще се финансират иновации при така наречения интернет на нещата и по-конкретно при алтернативните методи на мониторинг на посевите чрез използване на дронове; ще се кредитира използването на селскостопанска роботика, която помага на фермерите при бране на плодове, засяване, плевене и при осигуряването на автоматични хранилки; ще се подкрепя използването на изкуствен интелект при предоставянето на важна за фермерите информация в реално време, като например метеорологични статистики, разпознаване на болести и аномалии по растенията и животните, изчисляване на количество продукция.

Пулев обясни, че има възможности за подобни финансирания, както по Плана за възстановяване и устойчивост, така и по две програми по Структурните фондове с общ ресурс от 5 млрд. лева.

Той обясни, че под шапката на Министерството на иновациите съществуват специализирани инструменти за финансиране – Българската банка за развитие и Фондът на на фондовете.

Фондът на фондовете управлява около 2 млрд. лв. по оперативни програми, в които са акумулирани, както европейски средства, така и пари от националното съфинансиране. Около 80% от средствата, които се предоставят, представляват директно кредитиране, включително чрез финансови посредници от типа на големите банки.

Другите 20% са съсредоточени в пет отделни фонда и се разпределят през финансови посредници – фонд мениджъри. При тях предвидените редства са 250 млн. лева, като основният фокус са дяловите инвестиции, които са директни "инжекции" в капитала.

Добрата новина е, че независимо от цикъла, в който се намира идеята ви за дигитална иновация в земеделието, тя може, например, да е само на ниво концепция с презентация, и въпреки това вие може да получите финансиране като директна инвестиция в капитала. Общият ресурс на тази програма е 250 млн. лева, като стартиращите компании могат да получат до 1 млн. евро.

От гледна точка на възможностите на Българската банка за развитие министърът обяви, че там предлагат много интересен продукт, насочен към малките и средни предприятия. Става дума за 8-годишен лизинг при покупка на техника – нещо, абсолютно нетипично за банковата система. Предлагат се и други специализирани финансови продукти при закупуване на суровини и торове при облекчени условия.

Освен директно финансиране и кредитиране на проекти за иновативно земеделие, екипът на Пулев развива и стратегически партньорства. По този повод министърът разказа за посещението си в ОАЕ в качеството му на участник в официалната делегация на президента Румен Радев. Тогава Пулев подписа документ за сътрудничество с най-голямата организация в ОАЕ, работеща в сферата на дитигалното земеделие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст