ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пуснаха мобилното пациентско досие “еЗдраве”

д-р Асен Меджидиев

Всеки здравноосигурен пациент ще може чрез електронно пациентско досие да проверява резултати от прегледите си, от медицинските изследвания, предписаните лекарства. Това заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в Националния пресклуб на БТА във връзка с пускането на мобилното приложение "еЗдраве", което дава достъп на потребителите до личното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Събитието е организирано от "Информационно обслужване" и Министерството на здравеопазването. Повишава се контролът на самите пациенти над системата и собствените им медицински данни, допълни министърът. Досега достъпът до пациентското досие в НЗИС се осъществяваше през електронен подпис, защото по този начин се подсигурява най-високо ниво на сигурност, на защита на личните и медицинските данни, обясни Меджидиев . От последвалите обяснения обаче стана ясно, че за активирането на приложението все още е нужен електронен подпис.

Чрез приложението пациентът ще може да получава медикаментите си в аптеката само със сканирането на баркод от телефона си, като по този начин ще се разчита и рецептата. Кабинетът е възложил на "Информационно обслужване" изработването на мобилното приложение и на електронната рецепта. "Наличието досието задължава още повече всички участници в системата да заемат своята роля", подчерта председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"Пациентът разполага със своите медицински данни буквално в джоба си – където и да отиде, всички медицински данни са налични, могат да бъдат показани на лекар, на фармацевт. Не се налага да носим папки с хартии и документи и да се чудим къде сме ги запазили, дали сме взели всичко. Отивате при специалиста, показвате директно от телефона извършения преглед при личния лекар", посочи Борис Костадинов от "Информационно обслужване". "Искаме да получим максимално покритие на достъпа до досието, добави той. И уточни, че се работи за предоставяне на облачни подписи в много скорошно време. От дружеството се надяват  до около месец – месец и половина всичко да е готово. На сайта на приложението има линк, където се намират всички най-важни функционалности. Една от тях е, че ще има напомняне за прием на лекарство. Една от следващите версии на приложението ще има и други нотификации. "Когато бъде създаден документ, било то преглед, рецепта или направление, ще получите нотификацията", обясни Костадинов и продължи: "Още от тази версия и направления, и рецепти имат баркодове. Така се премахва необходимостта да казваме ЕГН, дата на издаване на документа или други критерии за търсене." На въпрос дали са защитени личните данни, той отговори: "Абсолютно да".

Мобилното приложение "еЗдраве" дава достъп на всички граждани до личното им пациентско досие с всички електронни здравни документи, вписани в Националната здравно-информационна система. Включени са секциите "Досие", "Прегледи", "Рецепти", "Направления", "Ваксини", "Резултати". Сред ключовите му предимства са, че пести време на пациентите и лекарите. Активирането на мобилно устройство се удостоверява с електронен подпис. Потребителят може да включи допълнителна биометрична защита на данните. Всеки достъп до електронното пациентско досие се записва. С деактивиране на приложението, от устройството се премахват всички лични и медицински данни на потребителя. Информацията е представена на достъпен за пациента език. Системата не позволява въвеждането на стара информация. Максималното позволено забавяне е в рамките на три дни. В момента системата не разполага с историческите данни, но се работи върху възможността за прехвърлянето им. Една от функционалностите, които се разработват и планират като следваща стъпка, е възможността за преглед на досиета на деца или роднини. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст