ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съветът на ЕС обсъжда утре мерките против енергийната криза

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

Съветът на ЕС ще обсъди утре на второ извънредно заседание за септември мерките за овладяване на енергийната криза. Предвижда се министрите да се произнесат по предложенията на Европейската комисия за ограничаване на потреблението на ток, както и за насочване на свърхпечалбите на производителите на енергия към обезщетяване на най-засегнатите домакинства и производства, според дневния ред на предстоящото заседание.

Енергийните цени в ЕС растат от 2021 г., но обстановката бе допълнително усложнена от войната, която Русия предприе срещу Украйна, се отбелязва в съобщение на Съвета.

ЕК предложи по-рано този месец държавите от ЕС да ограничат потреблението на ток с 10 на сто, както и с 5 процента в най-натоварените часове. Предвижда се министрите да обсъдят също предложения за овладяване на високите цени на газа, като председателстващата Съвета на ЕС Чехия е подготвила преглед на възможностите за въвеждане на таван на стойностите за търговия с това гориво.

Очаква се мерките, предложени от ЕК по отношение на потреблението на ток и обезщетенията, да бъдат одобрени в следващите дни. Предвижда се решенията да бъдат приети преди заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС, насрочено за 7 октомври в Прага. Съветът на ЕС ще обсъди утре също така пробивите в газопровода "Северен поток" и ще се запознае с данни от Дания, Германия и Швеция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст