ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жителите на Донбас, Херсон и Запорожие стават руснаци завинаги

путин

Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги, заяви руският президент Владимир Путин на официална церемония за подписване на договорите за приемането на четирите украински области в състава на Русия, в която участват техните назначени от Москва ръководители, предаде ТАСС.

Президентът каза в началото, че на референдумите "хората направиха еднозначен избор" и че ще бъдат подписани договори за приемане на четирите нови територии в състава на Руската федерация.

Путин изтъкна, че изборът на хората от новите територии е тяхно неотменно право, закрепено в устава на ООН. Путин призова Украйна незабавно да прекрати бойните действия и да се върне на масата на преговорите.

Руският президент Владимир Путин и ръководителите на т.нар. Донецка и Луганска народна република, Запорожка и Херсонска област подписаха днес договорите  за присъединяването на тези региони към Русия, съобщиха световните агенции.

Церемонията се състоя  в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец. Преди подписването на документите Путин произнесе 38-минутна реч за приемането на тези територии в състава на Руската федерация.

След подписването Путин и проруските лидери се хванаха за ръце и скандираха "За Русия!", предаде Франс прес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че по-късно днес ще уточни в какви точно граници са признати от Русия Херсонска и Запорожка област, които ще влязат в състава на Руската федерация.

"Донецката и Луганската народни републики са признати от Русия в рамките на границите от 2014 г. Що се отнася до териториите на Херсонска и Запорожка област, трябва да уточня това", каза говорителят в отговор на журналистически въпрос. "Днес ще уточним всичко", добави той.

На въпрос ще стане ли още от днес цялата територия на т.нар. Донецка народна република (ДНР) част от Русия, Песков отговори: "Де юре – да. Защото в състава на Руската федерация влиза признатата от нас държава в границите от 2014 г.". "Предстои тя (цялата територия на ДНР в границите на Донецка област от 2014 г.) да бъде освободена", каза Песков.

В момента под контрола на Русия се намират близо 70 процента от територията на Запорожка област. Под контрола на Украйна обаче е областната столица – град Запорожие, където живее почти половината от населението на областта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст