ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Двете лица на цензурата – Алла Пугачова и Роджър Уотърс

пугачова путин

От най-популярните личности в обществото обикновено се очаква  да имат активна позиция и дават тон срещу всяка нередност, защото посланията им достигнат до милиони. Това направиха естрадната звезда Алла Пугачова, която е може би най-известната жена в Русия, и съоснователят на „Пинк Флойд“ – Роджър Уотърс. Двамата са от различни страни на барикадата, но си изпатиха еднакво, защото дръзнаха да захапят горещия картоф – войната в Украйна.

Благодарение на социалните мрежи те не само бяха залети с тонове помия и заплахи,  но и загубиха пари. Защото са се възползвали от две от основните си права, гарантирани от Хартата на ООН за човешките права, от Европейската конвенция за правата на човека и от де що има конституции по света – свобода на мисълта и свободата на изразяване.

Пугачова категорично осъди войната на президента Владимир Путин в Украйна и заяви, че „руските войници умират за илюзорни цели, обикновените хора страдат, а Русия се превръща в световен парий“. Според нея

всички, които вярват на руския президент са роби.

Тя дори публикува призив към руското министерство на правосъдието да я сложи в списъка с чуждестранни агенти, в който е вписан и нейният съпруг.

След тази публикация, върху певицата се стовари „народния гняв“ в най-грозната му форма. И то с такава интензивност, че малко по-късно бе съобщено, че Алла е отлетяла с двете си деца и с еднопосочен билет към Израел. Излишно е да се споменава, че концертите й са отменени, а имоти, които е възнамерявала да продаде, са загубили огромна част от стойността си и сега се предлагат на безценица.

Руските власти предприеха репресии срещу артистите, които критикуват войната, а впоследствие и мобилизацията и започнаха да ги глобяват. Критиците дори са представени в държавните медии като предатели на родината.

През седмицата бе съобщено, че всички музикални изпълнения на Алла Пугачова, братята Валерий и Константин Меладзе, Полина Гагарина, Ани Лорак, група „ВИА Гра“ и още десетина артисти, са свалени от руския ефир, защото са критикували „специалната военна операция“. В

черния списък на руските радиостанции

са включени дори Мадона и Лейди Гага, защото също отправяли упреци към Кремъл.

По този повод Пугачова написа в Инстаграм: "Боже мой! Каква благословия е да бъда мразенa от тези хора, които не можех да понасям. Ако ме харесваха, това щеше да означава, че съм пяла и живяла напразно. Причината е ясна. Нека си скърцат със зъбите. Крепостни бяха, роби станаха!"

Роджър Уотърс също се сблъска с хули и омраза в световен мащаб. Той, за разлика от Пугачова, хвали Кремъл и смята руската политика за изключително справедлива. Музикантът твърди, че вината за войната в Украйна е на западните правителства и на САЩ, а доказателствата за потенциалните военни престъпления на Русия са лъжи и пропаганда. Той дори заяви, че властите в Украйна са го поставили в черен списък с хора, които трябва да бъдат убити, защото защитават Русия.

Само преди девет години легендарният китарист бе канонизиран за български светец, защото от сцената в София поиска оставката на Пламен Орешарски, правителството му и зле скалъпената коалиция между БСП на Сергей Станишев и ДПС на Лютви Местан. Днес всички негови адепти се обърнаха срещу него!

За капак на всичко, според Роджър Уотърс

Америка е най-злата от всички държави и надминава останалите по злина десет пъти.

„Ние избиваме повече хора. Месим се в изборите на други народи. Ние, американската империя, вършим всичко това“, смята легендарният музикант.

Заради подобни изказвания много хора, дори от феновете, му го нарекоха „заблуден“ и „изкукуригал“. Заради силната обществена реакция срещу позицията му,  музикантът се оказа принуден да отмени два свои концерта в Полша.  Може би едва ли това ще бъдат единствените му отменени концерти.

Авторката на този текст не приема позицията на Уотърс, но не отрича правото му да има такава позиция. Както и тези, които не са съгласни с мнението на Алла Пугачова, не бива да отричат правото й на мнение. Просто и двамата са сложили пръста си на вратата преди да се затвори и сега си търпят болката. Това, разбира се не означава, че хората трябва да спрат да се изказват, а че светът е станал прекалено докачлив и нетолерантен. И, ако тази тенденция се продължи, в обществата ще се натрупа все повече гняв и раздразнение, които никога не са добър начин за решаване на проблемите.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст