ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Евро-атлантическите партии имали мнозинство, но не съвсем

Парламент Росен Плевнелиев

Контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, проведе последната си среща – с представители на ДПС, в рамките на разговорите с парламентарно представените партии за формиране на правителство. Групата е оглавявана от президента в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев и от бившия външен министър Соломон Паси. "Евро-атлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание, но са крайно противопоставени една на друга. Още в началото казахме, че ако има някакво мнозинство в този парламент, то може да бъде само евро-атлантическо. Ще продължаваме да отстояваме и да се борим за силна България в Европейския съюз и НАТО. Целта на разговорите е да се намерят допирни точки за съставяне на правителство, независимо с кой мандат и в какъв формат", заяви Плевнелиев като обобщение на резултатите от разговорите в партиите, които се отзоваха на поканата им за среща.

"Решаването на проблемите на хората минава през решаване на политическата криза. Решаване на политическата криза минава през съставянето на мнозинство и правителство. Това мнозинство трябва да е евро-атлантическо. Без НАТО ние не може да осигурим сигурността на държавата. Без икономическите инструменти на Европейския съюз ние не може да решим нито един проблем на хората", заяви председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев. Той определи проведения разговор като концептуален, по време на който от движението са изразили позицията си, че без диалог нито един проблем не може да бъде решен.

Плевнелиев представи проект на декларация, която ще внесе в парламента и изрази надежда тя да бъде обсъдена в пленарната зала:

Вътрешнополитически действия: да се положат усилия партиите да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на лидерството и на диалога; действащ парламент и редовно правителство. Съзнаваме, че членството ни в ЕС не може да е удобно оправдание за национални провали. Ще положим усилия да приемем закони по Плана за възстановяване и устойчивост с цел ускоряване модернизацията. Ще подкрепим пълна борба с корупцията в работата на администрацията, и всички договори и тръжни процедури ще бъдат публични. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е прозрачност пред обществото. Обединяваме се за всеобхватна реформа в сектор правосъдие. Ще подкрепим правна реформа, като до 5 месеца организираме широко обсъждане, вкл. Венецианската комисия. До една година ще има съдебна реформа. Осъждаме идеята за цялостна промяна на модела, въвеждащ президентска република. Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО, както и членство в Шенген и ОИСР. Подкрепяме модернизация на армията; одобряваме втората част от покупката на Ф-16. Осъждаме агресията на Русия и незаконното анексиране на украински територии. Потвърждаваме подкрепата си за военна и друга помощ за Украйна. Отчитаме необходимостта от засилване на сигурността в региона. Препотвърждаваме готовността на България да участва активно в следвоенното възстановяване на Украйна. Апелираме към Русия да се изтегли незабавно и безусловно от окупираните украински територии. С почтено лидерство и конструктивен подход ще отговорим на очакванията на българските граждани.

"За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за диалог. Самият факт, че първата политическа сила избра вас, е достатъчно ясен знак, който разчитаме така: "В тези сложни времена отговорността ни пред народа за изхода от политическата криза е изключително голяма". Вторият знак, който разчитаме, е, че с вашето присъствие правителството, което трябва да формираме в условията на ожесточена война и агресия на Русия срещу Украйна, нашата лоялност и активност в организациите, в които членуваме – европейските ни партньори и НАТО, трябва да бъде изведена пред скоби", каза Цонев преди срещата. А Плевнелиев благодари на депутатите от ДПС, че са откликнали на поканата и изрази готовност за коректен, честен и открит диалог в търсене на пресечни точки между партиите, поканени от контактната група.

В събота от контактната група разговаряха с ГЕРБ и с "Български възход" в търсене на обединение за създаване на кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС. От "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" отказаха среща с двамата преговарящи и заявиха, че няма да участват в управление заедно с ГЕРБ. Покана не бе отправена към "Възраждане". Преди днешната среща Плевнелиев съобщи, че с партиите, които не откликнаха на поканата за диалог, все пак са водени неофициални разговори. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст