ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Фитч” понижи на отрицателна перспективата на Острова

свят

Международната кредитна агенция "Фитч рейтингс" понижи на 5 октомври перспективата на кредитния рейтинг на британския правителствен дълг на "отрицателна" от "стабилна". Това се случва няколко дни след като подобна стъпка предприе и другият член на "Голямата тройка" – "Стандард енд Пуърс".

Основанието за промяната е "че големият и нефинансиран фискален пакет, обявен като част от новия правителствен план за растеж, може да доведе до значително увеличение на фискалните дефицити в средносрочен план", обяви "Фитч". Рейтинговата агенция запази кредитната оценка на Великобритания "АА-" – една степен под рейтинга, присъден от "Стандард енд Пуърс".

Британският финансов министър Куази Куартенг обяви данъчни редукции в размер на 45 млрд. паунда, за които няма осигурено финансиране, както и големи енергийни субсидии и други мерки, насочени към насърчаване на растежа, но финансовите пазари възроптаха срещу тези допълнителни разходи. Британският паунд падна до рекордно ниски котировки, а правителствените облигации се обезцениха най-драстично за последните няколко десетилетия, принуждавайки "Бенк ъф Инглънд" да обяви извънредни мерки, за да стабилизира пазарите.

Експертите на "Фитч" посочват, че липсата на независими бюджетни прогнози, както и очевидният сблъсък с стратегията на английските централни банкери за борба с инфлацията, са "повлияли негативно на доверието на финансовите пазари и на надеждността на политическата рамка, които са ключови за дългосрочната сила на рейтинга".

Куартенг вече се отказа (в началото на седмицата) от част от данъчните редукции (по-специално от отмяната на ставката за най-богатите), която би струвала на бюджета 2 млрд. паунда годишно. Което, според "Фитч", не е достатъчно, за да промени широката си оценка. Защото "отслабеният политически капитал на правителството може да подкопае още повече надеждността и доверието и подкрепата за фискалната стратегия на Лондон".

Кредитните анализатори прогнозират, че правителственият дефицит на Острова ще достигне 7.8% от БВП на страната през тази година и 8.8% през идната. А публичният дълг ще скочи до 109% от БВП до 2024-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст