ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мъск не иска повече да финансира сателитния интернет на Украйна

starlink старлинк сателитен интернет

Американската авиокосмическа корпорация "Спейс екс" не може "безкрайно" да финансира сателитната си система "Старлинк", осигуряваща интернет на територията на Украйна, и да изпрати в страната още няколко хиляди съоръжения за приемане на сателитен интернет. Това написа в туит главният изпълнителен директор на "Спейс екс" Илон Мъск, след като доклад показа, че неговата компания е поискала от Пентагона да осигури средства, за да продължи тя да предоставя на Украйна безплатни интернет услуги, съобщи Ройтерс.

"Спейс екс" не иска да й бъдат възстановявани предишни разходи (за осигуряване на безплатен сателитен интернет в Украйна), но също така не може да финансира съществуващата система за неопределено време (и) да изпрати още няколко хиляди станции за приемане на сателитен интернет, които използват количество данни до 100 пъти повече от средностатистическите домакинства. Това е неразумно", написа в Туитър Мъск.

По-рано Мъск разгневи много украинци с предложението си за уреждане на край на войната с Русия, което включва отстъпване на част от завладените украински територии на Москва.

Милиардерът съобщи още, че "Спейс екс" изразходва близо 20 милиона долара на месец за поддържане на сателитните си услуги в Украйна. Наскоро той каза, че компанията е похарчила около 80 милиона долара за активиране и поддръжка на "Старлинк" в страната.

Снощи Си Ен Ен съобщи, че "Спейс екс" е изпратила писмо до Пентагона миналия месец, в което посочва, че не може да продължи да финансира услугата си в Украйна и може да се наложи да спре финансирането й, освен ако американските военни не осигурят десетки милиони долари на месец.

От "Спейс екс" не пожелаха да отговорят на запитване за коментар на Ройтерс.

В сряда, 12 октомври, украинският вицепремиер Михайло Федоров каза, че услугите на американската компания са помогнали за възстановяването на енергийната и комуникационната инфраструктура в критични зони на страната, след като повече от 100 руски атаки с крилати ракети бяха извършени тази седмица по украински територии.

Мъск активира спътниците над Украйна в края на февруари, след като интернет услугите бяха прекъснати заради руската инвазия. Оттогава "Спейс екс" предостави на страната хиляди станции за приемане на сателитен интернет сигнал.

Наскоро той обаче срещна широкото неодобрение от страна на украинците заради своя план за постигане на мирно приключване на войната, в който той предложи Украйна да отстъпи на Русия Кримския регион, да се проведат нови референдуми, но под егидата на ООН, за да се определи съдбата на контролираната от Русия територия, както и съгласие на Киев за заемане на неутралитет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст