ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР разработва концепция за пътната безопасност

Иван Демерджиев

Вътрешният министър Иван Демерджиев каза пред журналисти в парламента, че МВР разработва цялостна концепция, която касае пътната безопасност. Става въпрос за мерки, техническо обезпечаване на органите на реда, промени в административно-наказателната дейност и изменения в законодателството. 

Тези резултати няма да дойдат в рамките на месеци, а ще се видят доста по-късно, добави той. Демерджиев отбеляза, че и към момента полицията работи по линия на катастрофите по пътищата.

"Успяхме да намалим с 54 души жертвите на пътя спрямо сравним период за миналата година, но имаме много по-сериозна амбиция", каза още той.

Във връзка с мигрантския натиск Иван Демерджиев коментира, че действията на МВР по спирането на вторичната миграция се ценят от държавите в шенгенското пространство.

„Те намират разлика в поведението на България, която пропускаше безпрепятствено мигранти през собствената си територия“, допълни той.

По повод изказване от днес на главния прокурор, че МВР е в будна кома, министър Демерджиев посочи, че МВР е будно, а не е в кома, то се чисти и във ведомството текат оздравителни процеси. Той добави, че продължава работата по установяване на полицаи, които участват в трафика на хора през граница.

Гранична полиция е недофинансирана от 2009 година, алармира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. В същото време обаче, според него, МВР работи все по-добре. Така Демерджиев отговори на думите на главния прокурор Иван Гешев, че министерството е в будна кома.

Вътрешният министър уточни, че трафикантите, които МВР залавя, наемат все по-модерни и мощни автомобили и карат с висока скорост, така че полицията да няма възможност да ги спре.

"Тези лица, които ние задържаме по един изключително сложен начин в последно време, защото техните тактики се променят постоянно – последната има тактика е да наемат луксозни автомобили и да карат с изключително висока скорост, например по АМ "Тракия" най-вече – тези същите лица биват много често освобождавани на следващия ден. Биват им налагани наказания с условни присъди или глоби и те отново се връщат и извършават същата дейност. Установяване се, че лица от криминалния контингент в България се пренасочват към тази дейност, в която има значителни парични потоци. В същото време има по-леко наказания спрямо, да кажем, престъпната дейност, свързана с разпространение на наркотични вещества, и целият този контингент се съсредоточава тук“, посочи министър Демерджиев.

По повод президента Румен Радве, който защити вътрешния министър в отговор на исканата оставка от политици, Иван Демерждиев допълни, че това е оценка за работата му като ръководител на вътрешното ведомство.

Демерджиев уточни още, че скоро ще започнат да снабдяват полицаите с уреди за нощно виждане, бронежилетки и всичко, което им е необходимо.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст