ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова не се яви на разпит в СРП по жалбата на Кирил Добрев

Корнелия Нинова

Както беше заявила предварително, лидерът на БСП Корнелия Нинова не се яви на разпит в Софийската районна прокуратура по жалбата на Кирил Добрев. Не се явиха и другите двама призовани  – Борислав Гуцанов и Гергана Алексова-Величкова.

Тримата трябваше да обяснят защо на заседанието на Националния съвет на БСП на 25 август са попречили на Добрев да гласува и са отказали за изпълнят решението на Върховния касационен съд, с което беше отменено изключването му.

На специален брифинг преди седмица лидерът на БСП обвини прокуратурата, че се намесва във вътрешно-партийните дела и заяви, че нито ще се яви на разпит, нито ще предостави поисканите ѝ документи.

Нинова припомни, че Кирил Добрев е бил изключен от левицата, но съдът не е вписал промяната. Тя упрекна прокуратурата, че се меси във вътрешните дела на социалистите и това е безпрецедентно. И заяви, че цялата държавна машина е задействана срещу БСП, а държавното обвинение е "бухалка срещу неудобните".

"Няма да предоставя и един лист от партийни събрания на прокуратурата. Да се снабдят със съдебна заповед за претърсване и изземване, да заповядат, чакам ги на "Позитано" да дойдат и да си ги вземат. Няма да се явим на разпит ние тримата. Ще сигнализираме всички възможни европейски и български институции за това, което се случва. Докато съм председател на БСП, партията няма да влезе в игрите им, в задкулисието им, каквото и да правят и какъвто и натиск да ни оказват", каза Корнелия Нинова. 

От държавното обвинение отказаха друг коментар, освен че ще следват законовата процедура. Преди дни обаче наблюдаващият прокурор Георги Иванов напомни, че разпорежданията на прокурори и съдии са задължителни и ако не бъдат изпълнени, глобата е до 2000 лева.

Тогава прокурор Иванов призова политиците да не използват държавното обвинение за тяснопартийни цели.

"Ако жалбата беше от страна госпожа Нинова срещу Кирил Добрев, значи ли това, че господин Кирил Добрев не следваше да бъде призоваван за снемане на писмени сведения. Нима законите не са еднакви за всички и не трябва да се спазват от всички български граждани, включително и политиците?", попита той. 

"Недопустими са политически изказвания, с манипулативни твърдения и които представят прокуратурата по начин, който не отговаря на обективната действителност. Изказването на г-жа Корнелия Нинова е изцяло политическо и недопустимо, и цели единствено отклоняване вниманието на българските граждани от техните актуални проблеми. С подобен тип говорене няма да намалее престъпността, която се увеличава и всички ние страдаме от нея", каза оше прокурорът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст