ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нуриел Рубини сравни световната икономика с катастрофа на бавен влак

Нуриел Рубини

Глобалната икономика сега е като влакова катастрофа на забавен каданс. Това мнение сподели пред Newsweek Нуриел Рубини, старши икономист по международните въпроси в Съвета на икономическите съветници на САЩ. Той е известен с това, че предсказа световната финансова криза през 2008 година.
„Глобалната икономика е на път за катастрофа на бавния влак. Виждаме ситуация, в която краткосрочните тенденции са в съответствие с моята средносрочна и дългосрочна история, в която икономическите, паричните, социалните, политическите, геополитическите, екологичните и технологичните заплахи нарастват и те растат“, казва Рубини.
The Economist също даде своята визия за ситуацията в световната икономика.
„Докато Европа изпада в рецесия, Русия се измъква от нея. Докато Европа се люлее на ръба на дълбока рецесия, икономическата ситуация в Русия се подобрява“, пише американското списание.
Авторите на статията интервюираха големи банки и съответното заключение беше направено въз основа на статистиката на кредитните институции. Както се отбелязва в публикацията, икономическата активност в Русия в момента е много по-висока, отколкото в големите страни от Европейския съюз.
През 90-те години на XX век, когато Нуриел Рубини е преподавател в Йерския университет, започва да изследва кризите на развиващите се пазари – Мексико, азиатските държави през 1997-1998 г., Бразилия, Русия и Аржентина през 2000 година. Това, което обединява тези сринали се финансови пазари, според изводите на Рубини е, че малко преди да настъпи кризата всичките държави са имали голям търговски дефицит.

Много известни икономисти обвиняват Рубини в несериозност и спекулативност, а голямата му популярност – като плод на апокалиптичното психо-емоционално влияние на медиите върху Уолстрийт и европейските финансови центрове. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст