ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа

Официално въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България

От днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа, заяви в София председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя е у нас по повод пускането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция. Тя напомни, че ЕС подкрепя този проект от самото начало, и политически, и финансово с 250 млн. евро. "България получаваше 80% от газа, който използва, от Русия. Това беше, преди Путин да реши да започне енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя правилата на играта и за България, и за енергийната сигурност на Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руския газ. Този интерконектор може да покрие цялото потребление на газ от България, което е страхотна новина в тези трудни времена.", посочи тя.

Благодарение на проекти като този Европа ще разполага с достатъчно газ за зимата, като трябва да продължи да инвестира във възобновяеми енергийни източници като вятърни и слънчеви електроцентрали, подчерта председателя на ЕК.

По думите й Европа разполага с всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта си от Русия и това е въпрос на политическа воля. "Намираме се на кръстопът. Енергийната криза е сериозна и изисква от Европа единен отговор, който да позволи на намалим енергийните разходи за семействата и бизнеса. Вече сме предприели сериозни стъпки в тази посока, но правейки това, трябва да съхраним основите на нашата икономика и на единния пазар. Без единен европейски отговор, ние се поставяме под сериозен риск от фрагментация.", предупреди тя.

Всичко това ще е тема на среща на европейските лидери в Прага.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст