ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правителството разговоря с работодатели и синдикати за МРЗ догодина

Лазар Лазаров

Разговори за нов размер на минималната работна заплата през 2023 година започна служебното правителство с работодателските и синдикалните организации. Срещата се проведе по инициатива на вицепремиера и социален министър Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова.

Миналата седмица КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ организираха национален протест с искане от 1-и януари догодина минималната заплата да се повиши от сегашните 710 на 850 лева. 

Засега няма яснота дали, кога и с колко ще се повиши минималната работна заплата през 2023 година.

На разговорите днес не е постигнат консенсус в обсъжданията по темата между социалните партньори. Засега се предвижда удължаване на действието на Държавния бюджет за 2022 година и замразяване на минималната заплата на сегашното й ниво от 710 лева.

От КНСБ са потвърдили искането си за 850 лева минимална заплата от 1-ви януари догодина, както и настояването си служебното правителство да внесе Държавен бюджет за 2023 година, научи БНР.

Представители на работодателите са лансирали идеята минималната заплата да се повиши на 760 лева, но от 1-ви юли догодина. Това е повишение със 7%, колкото е прогнозната средна инфлация към 2022 година, обаче са поставили условия, като сред тях са преразглеждане на задължението за изплащане на първите три дни болнични от бизнеса, определяне на размера на такса "смет" според количеството на битовите отпадъци, и други.

Следващата седмица разговорите за минималната заплата за догодина ще продължат.

Правителството, макар и служебно, може да приеме нов размер на най-ниското възнаграждение след консултации с бизнеса и синдикатите, като за целта е необходимо приемане на постановление на Министерския съвет. Въпросът обаче е дали то ще може да действа в условията на удължителен закон за тазгодишния Бюджет, или ще трябва парламентът да приеме Бюджет на държавата за 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст