ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев кани в понеделник ПП на консултация за съставяне на кабинет

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще покани в понеделник втората политическа сила – "Продължаваме промяната", на консултация за съставяне на редовно правителство. Това обяви държавният глава пред журналисти след посещението си в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" в Молдова – образователно средище на бесарабските българи в региона. "Консултациите продължават, но трябва ясно разбиране от страна на партиите, че трябва да има диалог и компромис. Цикълът от избори не е добро решение. Кога ще връча първия мандат, зависи от случващото се на консултациите", посочи Радев.  В сряда държавният глава се срещна с първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Още преди началото на разговорите с парламентарно представените партии той заяви, че няма да бърза с връчването на първия мандат.

Радев коментира обвиненията на "Продължаваме промяната" за намеса в работата на Народното събрание в избора на председател на спортната комисия така. "Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги", изтъкна той.

Днес (28 октомври) е вторият ден от визитата на президента в Молдова. Посещението му е контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между София и Кишинев. В Тараклия Румен Радев се включи в честванията по повод Деня на бесарабските българи, който е утре – 29 октомври. Той благодари на сънародниците ни в Бесарабия, че отстояват вече два века своята идентичност.

Университетът, открит през 2004 г. и кръстен на българския духовник Григорий Цамблак, е единственото висше учебно заведение извън България, в което се преподава разширено изучаване на български език и литература, култура, история, музика. България всяка година осигурява стипендия и издръжка за прием на 100 студенти и докторанти от Университета. Заради образователната реформа в Молдова университетът имаше опасност да закупи академичния си статут и да стане филиал на Държавния педагогически институт в Кишинев, но след усилията на българската държава в разговори с Кишинев в крайна сметка остана независимо учебно заведение.

В региона Тараклия в южната част на Молдова има около 50 000 бесарабски българи, без да се броят живеещите в непризнатата Приднестровска молдавска република. Останалата част от бесарабските българи живеят в Украйна, където е и най-големият им брой.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст