ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Резервна генералска реформа*

Битката на генералите - колаж - Радев виси - Борисов вдига

Чавдар Михов

 

В края на миналия век по време на разрушителната гражданска война в Ливан, един западен политически наблюдател беше окачествил ситуацията в страната като въоръжено футболно първенство, където в последователни кръгове всеки играе срещу всеки. За съжаление обаче напоследък политическата ситуация у нас все по-често и все повече наподобява Ливан, само дето все още не сме почнали да се стреляме.

Нашият дългогодишен държавен ръководител и футболист на годината, без да е запознат с историята на Ливан, следвайки собствената си гениална интуиция, стигнал до подобен извод и наредил на специално подбрана група, наречена Национален мозъчен тръст (НМТ), да развие тази идея и да я облече в подходяща законодателна форма за резервна генерална реформа на политическата система в България.

За председател на НМТ бил назначен доайенът на политическата мисъл в модерна България Георги Петров, известен сред обществото като Гошо Тъпото, заместник-председателския пост получил Лъчезар Иванов (Лъчо Мозъка), а обикновени членове и членки станали Данаил Кирилов (Барни Ръбъл), Цветан Цветанов (Цецерон), Цвета Караянчева (ПКП) и Цецка Цачева (леля Цеца). След дълго и мъчително умуване НМТ излязъл със следните предложения.

  1. След като реформата е резервна и генерална, редно е двата най-важни поста в страната, президентския и премиерския, да се заемат от генерали от резерва.
  2. Като демократична страна в България важи принципът за разделението на властите. Премиерът задължително трябва да е евроатлантик (на теория), президентът – путинофил (на практика), а главният прокурор – инструмент в ръцете на Бога (според диагнозата).
  3. Парламентарно представените партии и коалиции сформират Висша политическа футболна лига. Излъчените от тях футболни отбори играят при разменено гостуване в рамките на два сезона. Първенецът в класирането получава правото да сформира правителство, а последният отпада от парламента и изпада във Втора лига.
  4. Извънпарламентарните партии и коалиции сформират Втора лига. Първенецът в класирането влиза в парламента и участва във Висшата лига. Последният губи държавната си субсидия.
  5. Определеният за футболист на годината получава премиерския пост, стига да отговаря на условията на член 1 и 2. Голмайсторът във Висшата лига получава поста председател на Народното събрание. Ако голмайсторът е и футболист на годината, той съчетава и двата поста едновременно.
  6. Първенството във Висшата лига се организира от БФС с президент Боби Михайлов, а във Втората лига –от БФС с президент Митко Бербатов. Съдийската комисия се оглавява от главния прокурор Ванчо Гешев, а VAR – от Мата Хари. Мачовете на ГЕРБ задължително се свирят от сина на кмета на Симитли.
  7. За да се избегнат обвиненията в сексизъм, уточняваме че участниците в отборите от двете лиги могат да бъдат от всякакъв пол. От ГЕРБ вече се възползваха от този член и привлякоха за вратарка Уиуето Павлова, която без проблем запълва цялата врата, дори остава малко излишна плът. А като резервна вратарка е картотекирана Исето Фидосова.
  8. Изборите за президент се организират от Българския олимпийски комитет под личния надзор на Стефка Костадинова. Отговарящите на условията на член 1 и 2 се състезават в следните дисциплини: лицеви опори, коремни набирания на лост и отговаряне на въпроси от обща култура, като например „Чий е Крим?“ и „За колко дни ще приключи войната в Украйна?“. Ако се стигне до балотаж, двамата кандидати се надпреварват в дисциплината „Ухажване на посланик Мутрофанова“, където всички техники са позволени.
  9. Главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд се назначават от депутата Делян Пеевски след консултации с почетния председател на ДПС господин Пеевски и представителите на някои приятелски и вражески посолства.

_________

* Текстът е публикуван във Фейсбук-профила на автора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст