ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще теглим 460 млн. евро заем заради последиците от пандемията

Парламент

Парламентът гласува на две четения законопроект за ратификация на Допълнението на Споразумението за заем между Европейския съюз, като заемодател, и България, като заемополучател, по инструмента SURE. Вносител е Министерският съвет. Новият заем в размер на 460 170 000 евро, поискан от страната ни през юни тази година, е за покриване на бюджетни разходи във връзка с преодоляване на социално-икономическите последици за работниците и самостоятелно заетите лица вследствие на COVID-19. "За" гласуваха 115 народни представители, само от "Възраждане" гласуваха с "въздържал се".

Допълнението на Споразумението за заем беше подписано от министъра на финансите Росица Велкова на 10 октомври 2022 г. и от Европейския съюз на 21 октомври 2022 г. Новият заем е с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Необходимостта от сключване на споразумението за заем произтича от отправеното на 23 юни 2022 г., официално искане от страна на България за допълнителна финансова помощ по линия на Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) вследствие на избухването на COVID-19, създаден по силата на Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета от 19 май 2020 година.

Страната ни вече получи веднъж пари чрез тази програма през 2020 г., в началото на пандемията. Тогава ни бяха предоставени кредити за 511 млн. евро. Средствата бяха използвани за финансиране на мярката 60/40.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст