ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Силно се надявам разумът да вземе връх

Румен Радев

Президентът Румен Радев изрази надежда, че българските депутати ще се обединят поне около избора на председател на Народното събрание.

Държавният глава каза това на влизане в Европейския съвет в Брюксел. 

Радев е на работно посещение в Брюксел на 20 и на 21 октомври, където представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет.

"Просто учудващо е, че още в началото на Народното събрание, вместо да даде резултат при неговото свикване, то започва с конституционна криза.  Така че, важно е продукт. И този продукт означава да бъде приет бюджет. Изключително важно – да бъдат приети подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановена и устойчивост, за да можем от тук да дойдем съответно да си искаме траншовете по този план. И най-важното – да проведем реформи, които липсват от години, съгласно тези проектозакони", коментира Радев.

Запитан за думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че се цели унищожаване на парламентаризма и преминаване към еднолична власт, Радев отговори: "Лидерите на политическите партии, особено парламентарно-представените, трябва да поемат най-сетне своята отговорност, да направят така – да привлекат така българските граждани към урните, че имат едно много по-сериозно представителство и да не се стига дотук".

"Самият факт, че аз отново съм тук, а те вече взеха да свикват, не е добре. Крайно време е да намерим изход от политическата криза, в която се намираме. Силно се надявам разумът да вземе връх и нашите народни представители да конституират Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председател, за да може то да започне да функционира", коментира още той.

"Без да се конституират парламентаните групи, консултациите за съставяне на кабинет също не могат да започнат", подчерта Радев. Той разкритикува депутатите, че втори ден се занимават с вътрешни проблеми.

"Не се обсъждат нови санкции спрямо Русия, ще се обсъди как да увеличим помощта за Украйна, тъй като тя е изправена пред хуманитарна криза. Ще направим всичко възможно да помогнем на Украйна в тежката зима", каза президентът.

Във фокуса на срещата на държавните и правителствени ръководители в Брюксел се очаква да бъдат темите за войната в Украйна, последиците от енергийната и икономическата криза за Европа, теми от външната политика на Европейския съюз и борбата с измененията в климата.

В Брюксел президентът Румен Радев заяви още, че втората бежанска вълна към България от Украйна вече е факт и коментира, че европейският механизъм за подпомагането им трябва да бъде преразгледан и като количество и като механизъм за отпускане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст